tisdag, augusti 23, 2011

EU borde bojkotta syrisk olja

- Det är hög tid att sätta verklig press på den syriska regimen så att övergreppen mot den egna befolkningen upphör och en demokratisering kan inledas. Det räcker inte med fördömanden, nu krävs handling. EU kan genom att bojkotta den syriska oljeexporten öka trycket på diktaturen i Damaskus, säger Hans Linde utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

USA har redan inlett en bojkott av syrisk olja. Enligt Svenska Dagbladet står Europas köp av syrisk olja för så mycket som 30 procent av den syriska statens intäkter. Italien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland köper råolja från landet, och energijättar som nederländska Shell och franska Total sysslar både med produktion och prospektering i Syrien.

- Regeringen måste ta strid i EU för en oljebojkott mot Syrien. Det är dags att Carl Bildt visar att arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter är viktigare än oljebolagens verksamhet, menar Jonas Sjöstedt Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden.

På tisdagen antog riksdagens EU-nämnd ett beslut om skärpta sanktioner mot Syrien inför mötet i EU:s ministerråd. Vänsterpartiet krävde då att regeringen ska driva frågan om att EU ska bojkotta syrisk olja.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Har inte det libyska eländet lärt V att hålla fingrarna borta från sådant här? Låt syrierna lösa sina egna problem.