onsdag, augusti 24, 2011

Kursen för Centerpartiet ligger fast

Det är inte bara vi i Vänsterpartiet som går i partiledarkanditatstankar utan även Centerpartiet kommer byta partiledare på sin stämma i Åre om ca en måndad. Här har tre partiledarkandidater sagt ja till sin kandidatur och de är storfavoriteten Annie Lööf som är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson. Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister och Anders W Jonsson, barnläkare och riksdagsledamot.

Mycket talar för att Annie Lööf kommer bli deras nya partiledare och då kursen som nuvarande partiledaren Maud Olofsson påbörjade på allvar när hon tillträdde fast förankrad högerut.
Annie Lööf är sprungen ur ungdomsförbundets (CUF) nyliberala politiska värderingar och helt enligt Timbros mal. Här finns frågor som går längre än den officiella partilinjen. Hon vill exempelvis avskaffa LAS, partiet nöjer sig med att mjuka upp lagen. Hon vill avveckla spelmonopolet och sälja SVT och Sveriges radio. Och hon vill inte kvotera föräldraförsäkringen mer. Hon är en stark anhängare av marknadshyror och bygga ut kärnkraften samt gå med i NATO. Partiet vill på sikt att hälften av sjukvården ska vara privatiserad och därmed urholka välfärden ännu mer. Partisekreteraren Michael Arthursson säger om detta.

– Vi tycker inte att det är fel att göra vinst på välfärdstjänster. Det är ingen som ifrågasätter att ett byggföretag gör vinst när de bygger ett sjukhus. Då är det inte så konstigt att man kan göra vinst på att utföra tjänster. 

Med andra ord är det inga bekymmer för partiet att vinster hamnar i aktieägarnas och storbolagens fickor i stället för tillbaka till sjukvården. Hur kan man bara jämföra husbygge med att vårda sjuka människor? Detta är sjukt om uttrycket tillåts och en cynisk högerpolitik som går mycket längre än vad moderaterna säger åtminstone

Som om inte detta är nog så har Lööf även Margret Thatcher som politiska förebild. I retorik och faktisk politik är Centerpartiet i mångt och mycket ett parti som idag finns långt högerut och tror partiet att partiets framtid och lösning på dåliga opinionssiffror är mer högerpolitik så tror jag och hoppas att de tar grundligt fel. Detta är inget som Sverige behöver att vi drar isär samhället ännu mer. Vi behöver gå åt andra hållet istället med gemensamma och offentliga lösningar som håller ihop samhället och det är därför jag är Vänsterpartist och inte Centerpartist.

Inga kommentarer: