tisdag, augusti 16, 2011

Femte jobbskatteavdraget skjuts upp

På en presskonferens i eftermiddags meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att jobbskatteavdraget som regeringen vill ha skjuts upp på framtiden. Anledningen är enligt dem att det ekonomiska läget i världen inte medger att man sänker skatten som skulle kosta samhället 12 miljarder kronor. Men enligt regeringen så är skattelättnader något som både gynnar ekonomin, stabiliteten och arbetslösheten. Därför kan man tycka att enligt den teorin borde man göra allt nu för att genomföra detta eftersom man då enligt den retoriken lyfter landet ur krisen. Men så blir det alltså inte utan moderaterna säger till aftonbladet:

– Vi har en allvarlig internationell skuldkris och det kommer råda osäkerhet under en längre tid. Vi är absolut inte på väg mot något underskott, men vi har nu ett större behov av försiktighet, säger Anders Borg.
Därför kan regeringen inte genomföra de planerade reformåtgärderna till hösten.
– Om vi hade genomfört skatteförändringarna hade vi kommit nära balans eller rent av underskott, säger Anders Borg.

Med andra ord tror inte moderaterna själva att deras politik är bra för att lösa krisen och Anders Borg och Fredrik Reinfeldt nu lägger om sin politik. Tidigare har det hetat att jobbskatteavdrag är det "i särklass effektivaste" medlet mot arbetslöshet och som därmed betalar av sig själv. Nu heter det att det äventyrar statsfinanserna. Detta har vi vänsterpartister och Socialdemokrater sagt hela tiden och man fasar för hur många miljarder som välfärden har tappat p.g.a. regeringens skattesänkarpolitik. Nej nu visar det som vi hela tiden sagt att skattesänkningarna till stora delar enbart är av ideologiska skäl för att dra isär landet, något som moderaterna är väldigt bra på.

Sen förväntar jag mig att moderaten Hannif Bali i konsekvensens namn skriver en debattartikel i expressen där han påstår att rasismen är Reinfeldt och Borgs ansvar nu eftersom det inte blir någon femte jobbskatteavdrag. Han var ju ute i förra veckan i nämnda tidning och drog till med det osmakliga påståendet att "rasismen är Håkan Juholts ansvar" , detta eftersom oppositionen skulle röstat ner detta jobbskatteavdrag och att Sverigedemokraterna skulle rösta detsamma. På detta märkliga sätt anser Hannif Bali att rasismen görs rumsren.

Nu när regeringen drar tillbaka det femte jobbskatteavdrag vill de nu framställas som ansvarstagande när de på detta sätt undviker en regeringskris. Men detta nämner det inte utan det är den ekonomiska krisen som man har som sitt argument. Men faktum är att moderaterna stod till slut väldigt ensamma eftersom inte bara oppositionspartierna sagt nej, utan även det ena allianskamraterna efter den andra har tvekat inför skatteavdraget. Det är därför moderaterna med svansen mellan benen skjuter fram sin kärnfråga, det femte skatteavdraget.

Inga kommentarer: