måndag, augusti 08, 2011

Osmakligt Hanif Bali (m)

Det är sällan jag blir arg, men i dag blev jag både förbannad och illa berörd. Anledningen är en debattartikel i Expressen i dag skriven av Hanif Bali som är riksdagsledamot för moderaterna och som påstår på fullt allvar att rasismen är Håkan Juholts och oppositionens ansvar. Han skriver bl. a. följande:

"I många av våra grannländer har rasistiska partier blivit rumsrena med hjälp av förhandlingsutbyten med de etablerade partierna. I Sverige hävdar Håkan Juholt att de rödgröna bara driver oppositionspolitik. I själva verket förbereder han en kupp som ger makten över ekonomin till Sverigedemokraterna.
Håkan Juholt har fortfarande chansen att stå emot. S-ledaren kan acceptera att hans förslag att rösta ner det femte jobbskatte avdraget bara kan vinna majoritet om han gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och samtidigt säljer ut anständigheten."


Han skriver vidare:

"Jag vet att jag i följande stycken argumenterar i egen sak. Jag vet också att sådant sällan uppskattas. Ändå måste jag göra ett försök. För många har tyst sett på när främlingshat och extremism normaliserats i Sverige.
För sommaren 2011 heter förgrundsfiguren för denna normaliseringsprocess inte Jimmie Åkesson. Den som just nu bär det yttersta ansvaret för att främlingsfientlighet fått en plats i svensk politiks finrum är Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt. I valet var alliansens budskap tydligt: Låt det största blocket styra. De rödgröna var ännu tydligare och lovade: Aldrig någonsin, aldrig någonstans, samarbeta med Sverigedemokraterna."


På fullt allvar vill han att oppositionen ska sluta bedriva opposition och låta regeringen sköta sitt minoritetstyre. Att vi inte ska lägga fram egna förslag med risk att Sverigedemokraterna röstar med. I så fall gör vi rasisterna rumsrena. Men att Sverigedemokraterna röstar med regeringen i nio fall av tio verkar inte bekymra Hanif alls för det nämner han inte. Men han är snabb med att ansvarsbelägga Håkan Juholt för rasismen. Jag vet inte vad Hanif Bali har för syn på det parlamentariska arbetet i Sverige men den förutsätter att vi har en regering som tar ansvar och en opposition som ska just bedriva opposition. Att olika partier röstar på förslag som läggs fram innebär inte automatiskt att man samarbetar. Vad jag vet sitter inte Sverigedemokraterna i regeringen fast de röstar i de allra flesta fall med regeringens politik. Därför borde i anständighetens namn Hanif Bali låta bli att vräka ur sig sådana här anklagelser när han vet att det inte förekommer på något sätt något samarbete mellan oppositionen och SD. Sen att SD någon gång röstar på våra förslag det kan inte vi göra något åt.

Men det är inte detta som gör mig mest förbannad. Med bakgrund av att det bara gått lite mer än två veckor sedan 77 människor mördades i Norge och massakern på antirasistiska AUF: medlemmar i Utöya i färskt minne anklaga Håkan Juholt för att bära ansvar för rasismen blir rumsren är väldigt osmakligt och det gör ont att Hanif Bali är så okänslig. Det känns som om Hanif Bali tycker det är viktigare att få igenom det femte jobbskatteavdraget än att 77 människor mördades i Norge den 22 juli. Jag kan inte se hans retorik i debattartikeln på annat sätt. Det är skamligt och ovärdigt en svensk riksdagsledamot.

Hela hans debattartikel kan läsas här

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Det är inte mycket innanför pannbenet på moderata riksdagsmän.
Egentligen borde man inte bli förvånad.

Nicke Grozdanovski sa...

Moderater sägs ofta sakna empati. Jag säger inte att det är så generellt, men Hanif Balis (m) debattartikel i Expressen idag gör så att vattnet börjar rinna under kvarnarna

bloggare på icedaniel.se sa...

Dum beskyllning. Det är väl i så fall Juhout mustasch som för tankarna åt en viss diktator, eller båda två om man så vill.

Nicke Grozdanovski sa...

Om min bekyllning var dum du anonyme var kan man då säga om ditt mustasch beskyllning?