söndag, augusti 07, 2011

Anar en viss avundsjuka från Peter Akinders sida

Tidningen Östrans poltiske chefredaktör Peter Akinder skriver i gårdagens ledarsida om veckan som gått. Han skriver det mesta bra men kan inte låta bli att raljera över att vi nu har fyra partiledarkanditader.

"Tre partiledarkandidater i Centerpartiet och hela fyra stycken i Vänsterpartiet.
Tja, skulle det vara sista gången som C och V väljer partiledare som riksdagspartier så gäller det ju att passa på."


Resten av ledaren kan läsas 
här

Peter Akinder är socialdemokrat ut fingerspetsarna och med tanke på hur hans parti agerade i samband med deras framtagning av partiledare tidigare i år så kan man väl ana en viss avundsjuka på att vi har minst fyra kompetenta kandidater som vill leda Vänsterpartiet. Vår valberedning behöver inte leta med ficklampa för att hitta kandidater utan kan arbeta brett och öppet. Socialdemokraternas väg till Håkan Juholt var inte den bästa med stor slutenhet och en valberedning som inte hade några namn att arbeta med. Det blev en konstig process där kongressombuden inte visste vilka som skulle kandidera och även en stor intern kritik förekom. Samtidigt som olika ledarsidor däribland Östran lanserade desperat olika namn av Socialdemokrater som inte ens var aktuella. Om jag inte minns fel så var Pär Nuder Per Akinders "kandidat" trots att han tidigt sa att han skulle tackade nej om frågan skulle komma. Nu blev det Håkan Juholt som tackade ja med bara veckan kvar till den extra kongressens början och alla verkar nöjda med detta i dag, utåt i allafall.

Det är skönt att vi Vänsterpartister har fyra olika kandidater att ta ställning till. Vi kommer att ha en öppen process under hösten där vi medlemmar i lugn och ro kan ta ställning till vem av dessa som ska leda partiet in i framtiden och som väljs på kongressen i början av Januari. Många fruktar en slitsam och en process som kommer öppna sår men det tror jag inte på. Vi kommer att sköta öppenheten snyggt men däremot får vi se om media hakar på det snygga. Varje diskussion kommer säkerligen att uppfattas som splittringar i partiet. Men det får vi ta för öppenheten och diskussionen är viktig för att föra partiet framåt. Vem som ska leda Vänsterpartiet i framtiden det avgör vi på kongressen och inte någon annan.

Inga kommentarer: