tisdag, augusti 09, 2011

Lars Ohly lämnar över ordförandeklubban i januari

I dag meddelande Lars Ohly att han inte ställer upp till omval till partiledarskapet på kongressen i januari. Eftersom jag gillar Lars Ohly och vet vilket slit han lagt ner på sitt partiledarskap och att han har företrätt partiet på ett utmärkt sätt så är det tråkigt att han inte ställer upp till omval. Lars är både en skicklig och engagerad politiker som dessutom är trevlig har en stor portion humor och dessa egenskaper är inte att förakta. Han tog över i en svår tid 2004 med splittringar och slitningar. Han lyckades manövrera skutan på rätt köl igen och med sitt engagemang blev partiet en tydlig röst i viktiga frågor som t ex. välfärdsfrågorna, utrikespolitiken, feminismen och inte minst våra antirasistiska värderingar. Förutom hans politiska engagemang så är Lasse som jag skrev innan en trevlig och sympatisk människa (trots att han är Djurgårdare in i fingerspetsarna). Men som fotbollsälskare så vet han av vikten av att bedriva lagarbete och det har han varit väldigt tydlig med också under hans partiledarskap. Det rödgröna samarbetet inför förra valet kan man ha olika diskussioner om men faktum var att det var rätt även om formen kanske inte var det bästa. Där var Lars Ohly en drivande kraft och Vänsterpartiet var ett parti som mycket väl kunde ha ingått i en regering nu om valet hade slutat på ett lyckligare sätt. Trots att han haft mycket emot sig och blivit anklagad och hånad för både det ena och det andra så har han stått pall för detta och kämpat ännu hårdare för partiet. Han har aldrig vikit ner sig, tvärtom han har blivit mer öppnare och mer gladare ju mer skit han har fått. Hans sköna skratt klingar härligt i mina öron.

Men trots det har partiet inte nått framgång i de val Lars varit ordförande och partiet står inför ett nytt val om tre år. Då tror jag att de är bra om någon annan leder partiet så vi får en nystart. Vi har tre kompetenta partiledarkandidater som hittills sagt ja till att stå till valberedningens förfogande i Ulla Andersson, Hans Linde och Jonas Sjöstedt. Samtliga tre skulle vara utmärkta partiledare och jag är inte orolig för vår framtid. Inte minst av att Lars Ohly sa att han kommer fortsätta med politiken och inte lämna sin riksdagsplats. Det tycker jag är klara och positiva besked för Lars Ohly behövs, Vänsterpartiet behövs nu som förr och in i framtiden.

Jag har fått frågan av mina vänner om vilken jag skulle vilja se som partiledare och jag svarar ärligt att mina kandidater nu är Ulla Andersson, Hans Linde, Jonas Sjöstedt och andra som tänkas vilja bli det. Jag har med andra ord inte bestämt mig utan jag ska bida min tid och lyssna noga och sen ta ställning under kommande veckorna.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Josefin Brink? Kanske inte som partiledare, men på en mycket framskjuten position?

Nicke Grozdanovski sa...

Hon skulle bli en utmärkt partiledare tycker jag, men hon har hittills tackat nej. Men jag är övertygad om att hon kommer finnas i främsta rummet även efter 2012 kongress.