söndag, november 06, 2011

Historiska byggnader i Kalmar

Kalmar är en gammal stad och således finns här en mängd vackra och historiska byggnader. Här är bara en bråkdel av vad man kan se om man besöker Kvarnholmen i Kalmar.Denna byggnad är inte från 1600-talet men är pampig nog för att man ska tro det. Byggnaden byggdes 1905

Framför syns det gamla riksbankshuset från 1902


Kalmarsalens och Kalmar läns museums byggnad är en fd ångkvarn som började 1847. Imperiebyggaren Johan Jeansson tog senare över och utvidgade rörelsen till att omfatta nya byggnader i hela kvarteret. Vid hans död 1896 var Kalmar ångkvarn Skandinaviens största privatägda kvarn.Stadsporten Kavaljeren från 1697. Den vetter mot sundet i en östlig riktning. Har syns stadsmuren tydligt.
Rådhuset ligger på Stortorget i Kalmar, Den tillkom 1684-1690. Huset är byggt i den holländska stil som utmärker många av stadens borgarhus. Från början hade huset en balkong över entrén och ett torn på taket. Båda förstördes vid en brand 1731. Karls XI:s namnchiffer finns uthuggen och förgylld på byggnadens fasad. Fasaden präglas även av de många fönstren, vilka genom olika storlekar markerar våningarnas betydelse. Rådhussalen ligger i huvudvåningen och här hade domstolen sitt säte på 1970-talet. På bottenvåningen låg rådhuskrogen fram till slutet av 1800-talet. I källaren fanns arrestlokaler.

Kalmar Domkyrka ritades av Nicodemus Tessin d.ä. Byggandet av kyrkan började 1660, och kyrkan stod klar 1702 men invigningen skedde redan 1682. Det är en fantastisk pampig byggnad som dominerar på Stortorget och kyrkans torn syns på många ställen runt om i Kalmar centrum. Kalmar hade biskop fram till 1915 då Kalmar uppgick i Växjö stift.Till höger syns Nelsonska huset byggd 1835 och till vänster syns stadshuset som byggdes 1835. Båda finns på Stortorget.

På Stortorget finns även dessa gamla vackra byggnader. Huset främst byggdes 1660 och heter köpmannen Hans Wiens gård, I mitten Snöbergska huset från 1659 och byggnaden längst bak heter Appeltofftska huset och byggdes mellan 1650-60.

Dahmska huset från 1666 finns på Lilla torg.

Kalmar egna lilla sjöjungfru finns på Lilla torg och är större en sin danska syster i KöpenhamnEn gammal utsmyckning mitt i stan.


Stadshotellet i Kalmar.


Kalmar slott.
Västerport eller Högvakten är det forna Kalmars västra ingång. Man känner sig verkligen "välkommen" när man ser hur ingången ser ut
Här ser man en del av den västra befästningsmuren.

Larmtorget är ett av de tre torgen på Kvarnholmen. Torget har sitt ursprung när staden flyttades till Kvarnholmen. Vid detta torg återfinner vi bland annat Kalmar stadsteater invigd 1863, frimurarhotellet vilket kom att invigas 1878. År 1926 vid den 5:e kulturmässan vilken öppnades av kung Gustaf V avtäcktes ett Vasamonument på östra delen av torget.
Källa: http://www.kalmar.se/Kalmar%20kommun/Demokrati/evenemang/Kalmarhbf_skyltar201106.pdf
Sen sökning på nätet efter varje objekt
Egen kunskap sen tidigare.

1 kommentar:

Jimmie sa...

Kul läsning Nicke! :) Hade inte en susning om mycket annat än domkyrkan och slottet sedan tidigare, även om jag hört att kvarnholmen ska vara ett av landets mest k-märkta stadsdelar :)