lördag, november 26, 2011

Klasatorpet får Emmaboda kommuns miljöpris
















Klasatorpet fotograferat av mig 24 juni 2009.


Klasatorpet har allt sedan Mobergs Utvandrarfilmer spelades in där i slutet på 60-talet varit en stor turistattraktion i Emmaboda kommun, och fortfarande 40 år efter filmpremiären 1971 har man tusentals besökare varje år. Under tre sommarmånader ser hembygdsföreningen till att hålla öppet dagligen från morgon till kväll på Klasatorpet, och man har ett 60-tal medhjälpare i föreningen som ser till att detta fungerar. 

Nu tilldelas Långasjö sockens hembygdsförening årets miljöpris från Emmaboda kommun där hembygdsföreningen för 5000 kronor. På Klasatorpet har man även bedrivit ett EU-projekt tillsammans med skolan som handlar om skogen förr och där barnen på skolan i Långasjö bland annat varit med och byggt nya gärdesgårdar vid Klasatorpet. Dessutom har det lagts om tak på en av byggnaderna genom så kallad moning, som är en gammal teknik.

Från början var det en som hette Allan Hultén som nämnde kom på förslaget att Klasatorpet kanske kunde vara lämpligt inspelningsställe för Mobergs filmer, efter att det stått i tidningen att man sökte en lämplig inspelningsmiljö. Regissören Jan Troell och producenten Bengt Nordlund kom hit och tittade och även Vilhelm Moberg gav sitt godkännande. Det som också var en fördel var att det på Klasatorpet finns en undantagsstuga, precis som i Mobergs roman, och det var ovanligt att det fanns vid torpen eftersom den gamle torparen normalt sett flyttade därifrån när det kom en ny.

Men det var ändå nära att Klasatorpet aldrig hade blivit någon filmmiljö alls, för så sent som året innan inspelningen av Utvandrarna hade en lokal snickare köpt torpet för att göra till sommarbostad, och redan börjat renovera huset. Filmmakarna lyckades dock få hyra det under ett år för sina inspelningar och snickaren, Carl-Eric Elofsson hjälpte även dem att återställa torpet i gammal stil, och efter inspelningarna förvärvade sedan hembygdsföreningen torpet av honom, och för några år sedan köpte de även loss marken från kyrkan.

Inga kommentarer: