torsdag, november 03, 2011

Kvinnor och män ska ha samma rätt till ersättning för arbetsskador

Efter granskningen som visar att kvinnor har mycket svårare än män att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen, lämnar Vänsterpartiet idag in en interpellation till regeringen om detta. Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Wiwi-Anne Johansson kommenterar:

– Sådana här orättvisor försvinner inte av sig av sig själva, det behövs en feministisk politik. Forskningen får inte tillåtas blunda för kvinnors skador längre och hela arbetsskadeförsäkringen måste ses över.

– Idag har jag lämnat in en interpellation till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson om vad regeringen tänker göra. Kvinnors arbetsskador måste räknas som lika riktiga som de som drabbar män.

– Könsskillnaden inte det enda problemet. Vi ser att det överlag är för svårt att få sin arbetsskada godkänd. Den som har fått skador av ett hårt arbetsliv ska ha rätt till sin ersättning, säger Wiwi-Anne Johansson.

Bakgrund: Rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen visar att 2009-2010 beviljades ersättning för arbetsskada till bara 25 procent av kvinnorna som sökte, jämfört med 39 % av männen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag minns det rätt så dödades 50män och 1 kvinna på arbetet 2010.
Säger det inte dig nåt om arbetsskador också?

Nicke Grozdanovski sa...

Jo fast nu var det inte det denna artikel handlade om utan att alla ska ha samma rätt till sjukförsäkring. Varje liv som går år på våra arbetsplatser är en för mycket.

Anonym sa...

Man kan väl inte ha samma rätt till nåt när förutsättningarna i verkligheten är så olika? Dett du snackar om är feminism och det vet vi ju är ovetenskapligt.

Konservarvativ och Djurgårdare - alltid på vip-läktaren

Nicke Grozdanovski sa...

Feminism är att man strävar efter en jämlikt och jämställd samhälle där alla oavsett kön ska ha samma förutsättnigar. Det kan aldrig vara fel.

Anonym sa...

Det kan inte vara fel om det var så. Men feminism är inget som leder till jämställdhet. Det är en kvinnlig fackförening. Men vill du svika sitt eget kön så...

Nicke Grozdanovski sa...

Jag sviker inte mitt eget kön för att jag ser att alla människor oavsett kön ska ha samma rättigheter. Vet du varför jag inte sviker mitt eget kön?

Därför att de allra flesta tjänar på jämlikhet. Det som är bra för kvinnliga rättigheter är bra för männen också. Vi är alla människor när det kommer till kritan.