fredag, november 18, 2011

Motion till kommunfullmäktige

I dag har vi i Vänsterpartiet i Emmaboda kommun lämnat in en motion:

Emmaboda kommun är i stora hela en bra kommun för ungdomarna att växa upp i. Vi har bra skolor och bra fritidsmöjligheter för barn och ungdomarna att vara i och få sin livslånga lärande och erfarenhet. Men en sak som utmärker vår kommun är att många ungdomar inte ägnar sig i åt politiska frågor. Det märker vi genom att politikercaféerna som anordnas runt om i kommunen inte besöks av ungdomar. Inte heller bland kommunfullmäktiges ordinarie ledamöter finns ungdomar representerade och vad vi vet finns inga aktiva politiska ungdomsförbund i vår kommun.

Många av de här frågorna jobbar vi med på partipolitisk nivå för att få ungdomar mer intresserade av politiska frågor. Men även kommunen kan göra mycket och en konkret åtgärd som vi kan göra är att minst en gång om året arrangera en dag i samarbete med samhällskunskapslärarna och rektorerna, där vi politiker och partier som är representerade kommunfullmäktige besöker Bjurbäcksskolans högstadie och Vilhelm Mobergs gymnasium. Under denna dag arrangeras ett politkercafé, likt den som turnerar runt om i kommunen nu, där ungdomarna har möjlighet att ställa sina frågor till oss kommunpolitiker och därmed få möjlighet att få frågorna upp för diskussion.

Vid detta tillfälle vill vi att det genomföras olika seminarier eller föreläsningar som belyser hur en kommun styrs och hur de politiska frågorna hänger ihop i den kommunala demokratin. Här är det mycket viktigt att eleverna själva är i centrum och deltar aktivt genom att de själva ska kunna påverka vilka ämnen och innehåll som ska tas upp under dessa seminarier eller förläsningar. Det hela avslutas med ett ordinarie kommunfullmäktige som arrangeras på någon av skolorna. Detta tror vi är ett bra sätt för att förena elevernas skolarbete med den kommunalpolitiska verksamheten. Erfarenheterna av politikercaféerna och kommunfullmäktiges sammanträden i andra delar av kommunen, är att de är välbesökta och att intresset är stort bland kommuninvånarna. Därför tror vi på samma effekt om kommunfullmäktige besöker eleverna i deras vardag i skolan. Detta tror vi kommer att öka elevernas intresse för politik, att känna att man kan påverka sin vardag och den enskildes vilja att bli politiskt engagerad i vår kommun.

Vi yrkar:
- Att kommunfullmäktige beslutar om att minst en gång om året arrangera ett politikercafé på Bjurbäcksskolans högstadie och i Vilhelm Moberggymnasiet.
- Att minst en gång om året i samarbete med samhällskunskapslärarna, rektorerna och eleverna arrangera olika seminarier eller förläsningar om hur en kommun styrs och hur de politiska frågorna hänger ihop i den kommunala demokratin.
- Att i samband med caféet genomföra ett ordinarie kommunfullmäktigesammanträde i någon av skolorna under skoltid.

För Vänsterpartiet i Emmaboda kommun:
Nicke Grozdanovski, kommunfullmäktigeledamot
Hugo Grönlund, kommunfullmäktigeledamot.

Inga kommentarer: