tisdag, november 22, 2011

Brandstationen i Åfors

Brandstationen i Åfors blev klar 1947. Meningen var att man skulle bygga en badanläggning med bastu och karbad i anslutning till brandstation. Men av den drömmen blev det bara två badrum.

Den första brandbilen som köptes 1947 var en Chevrolet av äldre modell. Två år senare köptes ett fordchassi för att bygga en brandbil. På brandövningarna på 40-50- talet tränade brandmännen klättring på utsidan av tornet. Genom att klättra med hjälp av en lina, arm-och benstyrka kom man ända ner till marken från hustaket.

Liksom på många andra glasbruksorter var det glasbruket i Åfors som stod för kostnaden för hela bygget av brandstationen. Det av den enkla anledningen att bruket hade stor glädje av att ha brandstationen nära eftersom tillbud och brand ofta förekom i hyttan, I stort sett var det också anställda på hyttan som var deltidsanställda. När larmet gick lämnade man jobbet och ryckte ut. Brandstationen symboliserar i dag en tid innan kommunen tog över sådant ansvar och sådana kostnader. Brandstationen drivs i dag som brandvärn med några brandmän som rycker ut när de är hemma.


Jag minns tjuten från sirenen när larmet gick och eftersom min pappa var brandman i många år så minns man också hans utryckningar dag som natt. Det var en del av min uppväxt och barndomsminnen och stoltheten av att ha en pappa som var brandman var stor.

Källa: Häftet: Åfors- en liten guide

Inga kommentarer: