söndag, november 13, 2011

Mitt liv som hund


I eftermiddag så är det dags att återigen visa Lasse Hallströms kritikerrosade film Mitt liv som hund. Filmen är till stora delar inspelade i Åfors/ Eriksmåla för ca 26 år sedan och är en av dem bästa svenska filmer som någonsin gjorts. Det säger jag inte bara för att den har lokal anknytning utan handlingen, atmosfären och skådespeleriet är suveräna.

Anton Glanzelius spelar den elvaårige överlevnadskonstnären Ingemar i en kärleksfull och gripande barnskildring i 1950-talsmiljö. Ingemars pappa är vid ekvatorn och lastar bananer och hans mamma ligger för döden. Därför skickas Ingemar till en morbror i Småland och där får han uppleva glasbruksmiljön och människorna som bor här. För att klara av vardagens sorger och besvärligheter fantiserar han om alla som har det värre. I Åfors kommer Ingemar med i ett fotbollslag och lär känna pojkflickan Saga och en komplicerad kärlek uppstår mellan de två.

Förutom Anton Glanzelius är också bl a. Thomas von Brömsen med som Ingemars farbror, Anki Lidén spelar Ingermars mamma, Melinda Kinnaman spelar Saga och Ing-Marie Carlsson spelar Berit. Vi hade en hel del lokala statister med i olika framträdande roller i filmen där Didrik Gustavsson har den mest framträdande som Farbror Arvidsson.

Filmen hade premiär den 12 december 1985 och världspremiären skedde i Åfors Folketshus. Det är alltså 26 år sedan filmen spelades in och men det hindrar inte oss i Åfors Folkets Hus att tillsammans med Åfors GoIF damklubb fira 25 års jubileum. Filmen börjar kl. 16.00 men "uppsnacket" inför filmen börjar redan kl 14.30 med fika nere i salen i källaren. Filmbiljetten kostar 80 kr och har man ett festivalband går man in för 40 kr.

Välkomna till Åfors Folkets hus till en trevlig filmstund tillsammans med oss.

Inga kommentarer: