onsdag, maj 02, 2012

Mitt 1.maj tal för det mångkulturella samhället

Jag är för återvinning och tycker att budskapet i tidigare tal jag har haft fortfarande är aktuellt. Så med lite ändringar så kanske ni känner igen mitt 1.maj tal i år. Jag delade upp talet i två hälfter så här kommer den första som handlar om mångkultur och mot rasismens otäcka idévärld

Kamrater och mötesdeltagare

Vi befinner oss i Emmaboda och som en del skulle säga Moberg land. Vilhelm Moberg var en stor författare som skildrade livet ur allmogens synvinkel. Han skrev många böcker som Rid i natt, Raskens och framför allt Utvandrar eposet som har blivit både filmat och uppmärksammat på andra sätt. Som alla vet handlar de fyra böckerna om Karl Oskar och Kristina från Duvemålas öde och äventyr. Från deras arma armod i Småland på 1800-talet till den stora idén om utvandring och sen själva genomförandet av resan till USA. Böckerna om Karl Oskar och Kristina har blivit som ett nationalepos för oss här i Småland. T o m torget här i Emmaboda har en staty som skildrar resan till okända trakter på andra sidan det stora havet. Det finns ingen människa i Småland eller någon annanstans som har sagt att de gjorde fel de som åkte över. De allra flesta har stor förståelse för deras stora beslut att ge sig av. Det handlade ju om deras överlevnad. Deras ankomst till Amerika och deras start på de nya livet har nästan blivit legendariskt och mytomspunnen här hemma. Alla som var kvar läste men spänning alla brev som skickades till Sverige och därför har vi många vittnesmål om de strapatser som utvandrarna genomlevde i sitt nya hemland. Många tog steget själva att resa iväg när de har läst breven från släktingar over there.

Nu är 2012 och deras öden och äventyr tillhör det förgångna och Sverige har blivit ett bättre land att bo och leva i. Men utvandring och invandring fortsätter än i dag. I dag heter Karl Oskar kanske Muhammed eller Amir och Kristina heter kanske Fatima eller Jasna. Alla dessa som har kommit till utvandrar bygd har sin historia och sina äventyr som de kanske berättar hem till sina ev. anhöriga i sina hemländer. De har kommit till vår utvandrarbygd av olika skäl. De kan vara av krigsorsak, politisk eller religiös förföljelse, naturkatastrofer eller ekonomiska skäl. Vilket skälen de än må vara så har dessa människor en dröm om ett bättre liv här i Sverige och här i Emmaboda. En del blir rotade här i vårt land och tar del av de vi har och vi får ta del av deras kultur och leverne. En del återvänder hem till sitt hemland efter en tid när situationen har blivit bättre där. Deras berättelser om vårt vackra land kommer också en dag att liksom svenskamerikanarens att bli legendariska och mytomspunna i deras hemländer. Låt oss alla hjälpas åt så att de får positiva saker att skriva om.

Kamrater

Vänsterpartiet är ett parti där allas lika värde är centralt begrepp i vår politik. Ingen ska diskrimineras oavsett klass, kön, religiös hemvist, sexuell läggning mm. Mångfalden i ett samhälle är något som gynnar alla. Mångfald inom svensk lagstiftning givetvis. Inga brott får ske i mångfaldens namn och de gäller svenska som väl som invandrare. Inget konstigt med det. Vi i vänsterpartiet vill dock bejaka mångfalden. Tänk va underbart att ta del av andras människor kultur som musik, mat och högtider. De är lika nyfikna på oss som vi är på dom. Låt oss alla visa att vi är starka och trygga tillsammans med våra inflyttade kamrater här i Emmaboda.

Kamrater. Ett otäckt inslag i ett kallt samhälle är den rasism som breder ut sig och visar sitt fula tryne. Vi i Emmaboda är tyvärr inte förskonade från detta. I det senaste kommunala valet 2010 tog Sverigedemokraterna plats inte bara i Sveriges riksdag utan även i vårat fullmäktige. Nu är visserligen platsen obesatt men den nationalistiska dyngan sprids istället av Nazistpartiet Svenskarnas parti som finns här och sprider sin otäcka människosyn som säger att vissa människor är mer värda än alla andra och att de som är mindre värda inte är välkomna i vårt samhälle. Man pratar ras, gener och kultur för att skilja människor åt.

Rasismen frodas när rädslan okunnigheten för de nya är som störst. De är lätt att skapa en vi och den känsla och att skylla allt på invandrarna. Det är deras fel att de jobbar för de tar ju våra jobb. Det är deras fel att de bara dräller i samhället och inte gör rätt för sig för de inte jobbar. Ni hör själva hur enfaldigt de låter. Hur de nyinflyttade än bär sig åt är de fel. Fördomarna mot det nya och olikheterna är något som vi alla måste hjälpas åt att få bort. Svensk kultur kommer att leva kvar tillsammans med olika invandrarnas kulturer. Jag kan lova och trösta alla som tror något annat t ex. midsommar, köttbullar, dalahästar och allsång på skansen kommer vi att behålla länge och dessutom kan jag lova att vi kommer att fortsätta arbeta aktivt för att motverka rasism och främlingsfientlighet i vår kommun- Det är nolltolerans mot rasism som gäller hos oss.


Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbeta och verka för att bereda möjlighet att alla efter kraft och förmåga ska kunna delta aktivt i samhället och i partiet. Alla är välkomna till oss som delar vår syn på politiken och vår syn på det mångkulturella samhället. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap. Det är så vi vill se Sverige och Emmaboda kommun. Ett medlemskap i vänsterpartiet är ett medlemskap för det mångkulturella samhället, för solidaritet för våra medmänniskor och för ett öppet och varmt samhälle. Det är ett sådant samhälle Vilhelm Moberg skulle känna en stolthet för.


Inga kommentarer: