torsdag, maj 31, 2012

Inga rasister i Åfors Folkets hus

Åfors Folkets husförening är grundad av svenskar och invandrare 1923. Genom årens lopp har olika företrädare för föreningen verkat i huset och för att vara en samlingsplats för människor. Föreningen är byggd på demokratisk grund och folkets hus uppgift var dels att förena människor, vara en kulturell plats, vara ett lärosäte via olika studiecirklar och ett samlingslokal för olika möten. Föreningen har aldrig stängt ute några människor men vår gräns går vid rasistiska partier och organisationer. Dessa värderingar vill vi inte ha i våra lokaler. Här ska alla oavsett ursprung, färg på huden, klass, kön känna sig välkomna. Det ska inte råda några som helst tvekan på vad vi i föreningen står. Vi samarbetar gärna med andra föreningar och näringsliv oavsett vilka dem är och som har en demokratisk grund, och även om Folkets hus har sitt ursprung i arbetarrörelsen är   t ex. moderater och andra partier naturligtvis välkomna att ha möten hos oss om de så önskar.

Det nuvarande huset byggdes i mitten av 1950-talet och invigdes 1956 och där finns de arbetande i glasbrukets övertidsarbete som de skänkte till finanseriengen tillsammans med brukspatronen som bidrog ekonomiskt. Tack vare det så har vi det hus vi i dag verkar i. I bruket arbetade då liksom de alltid har gjort människor med olika bakgrund, svenskar som utomlandsfödda. I Åfors/ Eriksmåla bor det människor med olika nationaliteter. Styrelsen består också av olika nationaliteter. Tillsammans verkar vi för att göra Åfors/ Eriksmåla och vår del av världen till en bra plats där vi välkomnar människor som besökare och som ev. vill flytta till oss.

Ska vi då låta ett nazistparti som direkt står i motsatsförhållande till de värderingar vi har i Sverige och som råder i Åfors verka i våra lokaler? Värderingar som vår förening både har som grund och arbetar för. Ett parti som säger att vissa av oss i styrelsen inte ska vara kvar här utan slängas ut ur landet. Ett parti som gör skillnad på vem som är välkommen och inte, Ett parti som har genetiska krav på vem som ska får bli svensk medborgare, Ett parti som vill låta endast svenskar ha framträdande positioner i samhället. Ett parti som tycker att det majoritetsdemokrati vi har ska avskaffas och att en ledare ska styra "utvald" av folket. Ett parti vars föregångsland i Tyskland mördade fackliga företrädare, arbetare och massor av andra människor. Nej tack sådant avskyr vi och därför säger vi Nej till Svenskarnas Parti (Fd nationalsocialistisk front) i våra lokaler.

Vi kommer alltid att försvara allas likas värde, demokrati, medmännsklighet och ett positivt välkomnande av alla människor men människor som inte delar denna uppfattning och vill sprida detta otäcka rasistiska budskap är inte välkomna till Åfors Folkets hus. Vi säger ja till mångfald och nej till enfald.

Nicke Grozdanovski, ordförande i Åfors Folketshus förening.




1 kommentar:

Anonym sa...

De mest främlingsfientliga jag träffat är ur den s.k arbetarklassen.