I januari 1932 köpte Emmaboda kommun en tomt av Karlskrona- Växjö järnvägsaktiebolag i närheten av en skolbyggnad kallad Norra Skolan. Priset för tomten var 9000 kr och den var på 16490 kvadratmeter. Anledningen till kommunens köp var att man på grund av det stora barnantalet beslutats sig för att bygga en ny skolbyggnad. Två år senare stod den färdig och den 12 januari 1934 togs den i bruk.
På bilden syns de två skolorna. Överst den Norra Skolan och nederst Realskolan
Till en början förfogade folkskolan (motsvarande låg- mellanstadiet) över fyra klassrum och den högre folkskolan (motsvarande högstadiet) över fyra rum, plus teknikssal och rektorsexpedition på första våningen, på andra våningen fanns det laboratorium och biblioteksrum .Vidare på tredje våningen fanns ett kollegium samt marterialrum.
Herman Lilja
Den första rektorn på skolan hette Hjalmar Lilja och kom från Långasjö och han fick uppleva den första realexamen i maj 1934. Elevantalet ökade under kommande år och skolan gick från Högre folkskola till Realskola. Eleverna kom inte bara från närområdet utan även från angränsande kommuner Det innebar att skolans lokaler måste i början på 50-talet användas enbart för realskolans behov. Därför blev kommunen tvungen att bygga nya och ändamålsenliga lokaler för folkskolans verksamhet. I maj 1953 stod den nya skolan färdig och redan 1957 fick man bygga ut den med en flygel. Den nya skolan kallades i början för Centralskolan men fick 1966 fick Bjurbäcksskolan efter Bjurbäcken som rinner vid skolområdet
I början av 1960 byggdes flera byggnader som skulle inhysa Bjurbäcksskolans högstadie, man byggde slöjdsalar och sporthall. Man trodde på Emmabodas expansiva egenskaper och befolkningen ökade under 60-talet. Emmaboda tätort hade 1960 2084 invånare och 1970 var man uppe i 4063 invånare. Men detta och nya skolordningar betydde också att den gamla realskolans byggnads tid var ute och den sista elevkullen som tog examen gjorde det 1965. Sen tog den nybyggda högstadieskolan över verksamheten Men skolbyggnaden användes ändå till mellanstadieskolan och musikskolans verksamheter men även det försvann så småningom.
Den expanderande skolbyggnaderna gjorde att man även rev andra byggnader. Den Norra Skolan revs 1968 för att göra högsstadiets skolgård större. Några år senare ville man även riva den fd realbyggnaden men debattens vågor gick höga bland Emmaboda borna som inte ville se någon rivng. Detta gjorde att frågan om rivning sköts upp men det slutade med att kommunen ändå fattade detta beslut trots de stora protesterna. Tyvärr har jag ingen uppgift på när detta beslut togs. Den som ville bevara byggnaden ansåg att den hade ett kulturhistoriskt värde och att man kunde utnyttja skolbyggnaden även i framtiden.
Rivningen av skolan är påbörjad
Morgonen den 4 februari 1984 rullade några grävskopor fram till skolbyggnaden och med de trillska Emmabodaborna sovande i sina sängar satte den första grävskopan sina tänder i byggnaden vid fem tiden denna lördagsmorgon. De styrande i Emmaboda visade här sin maktdemonstration gentemot en stor del av sina kommuninvånare. I dag finns andra byggnader på stället där den gamla skolan låg som fick vara i kommunens tjänst i 50 år.
Flygbild över Emmaboda. Kyrkan dominerar bilden. Längst upp till vänster syns realskolan och
inklämd mellan de nybyggda högsstadie byggnaderna syns
Norra skolan
Källa: Carl Åberg- Emmaboda, ett småländskt samhälle. dess uppkomst och utveckling (1974)
Emmaboda hembygdsförening- Emmaboda tätort 125 år (1999)
2 kommentarer:
Hej!
Ulf heter jag och är barnfödd i Lindås. Min far, Uno, arbetade som möbelsnickare/modellsnickare på Möbelfabriken/Flykt.
"Realskolan", byggdes 1932. Vilket år gick de första "realisterna" ut?
Jag gick själv i skolan mellan åren 1952 - 1956.
Mvh. Ulf. 1938-05-10
Hej Ulf.. Tack för din kommentar. När dom första eleverna gick ut vet jag inte. Men det ska jag ta reda på.
Skicka en kommentar