torsdag, februari 24, 2011

Noggrannhet måste vara rådande i Bodasatsningen

Jag och Vänsterpartiet i Emmaboda kommun har varit för satsningen i Boda Glasbruk ändå från start när vi köpte Kosta, Boda och Åfors glassamling för ett och ett halvt år sedan och sen så småningom även köpte glasbruket december 2009, Satsningen i Boda var nödvändig  för att väcka nytt liv i orten som var i det närmaste insomnad och framtidstron vid det tillfället inte var starkt. Vi som var för detta var vi i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den borgerliga oppositionen var med andra ord mot denna satsning i Boda. Vi har fått tillbaka framtidstron i Boda och det mycket positivt men samtidigt måste vi vara vaksamma och införstådda mitt under denna storskaliga satsning, att övriga delen av kommunen också måste känna sig delaktiga i det som händer.

Ett av alliansens argument var att detta skulle bli ofantligt dyrt och framför allt dyrare än de kalkylerade 10 miljonerna som projektet hittills hade kostat.Jag är väl medveten om att en satsning av den storleken som ska genomföras i Boda kostar en hel del pengar men nu har kostnaderna skjutit i höjden. Nu kan man läsa i kommande fullmäktigehandlingar att kostnaderna har mer än tredubblats och EMFAB behöver ytterligare 24 miljoner i borgen för att bygga om den nya hyttan till ett museum och den gamla hyttbyggnaden till ett varuhus och en galleria till Designhouse Stockholm. Det börjar bli mycket pengar som är omlopp och frågan är när når man gränsen för den ekonomiska acceptansen. Alliansen i kommunen kan nog tyvärr med fog säga,"Vad var de vi sa". Det finns en gräns hur mycket detta får kosta och spontant känns det som vi har passerat den nu men det får kommande diskussioner utvisa. Alla i fullmäktige är inbjudna till ett informationsmöte på onsdagkväll om Boda satsningen och där kommer det bli en nödvändig diskussion om detta. För en än gång kommer det bli ett extra ärende för kommunstyrelsen att behandla borgensfrågan inför kommunfullmäktige den sjunde mars och det sammanträdet kommer äga rum precis innan fullmäktige. Det är inte mycket tid över för diskussion vid det extra sammanträdet därför är det minsta man kan begära att man har en information och diskussionskväll innan. Jag har alltid tyckt det är bra och modigt av oss som ingick i den förra majoriteten att våga satsa på en utveckling i Boda men nu får man inte ta sig vatten över huvud. Det gäller att ha en stor klokhet för att ro hem projektet säkert så den inte tippar över ända på ett eller annat sätt. En broms är bra att ha till hands när det börjar skena iväg.

Det gäller för oss som tror på denna satsning att stå upp för den men också vara nogranna att allt sköts som det ska och enligt regelverken. Att upphandlingar till byggen görs enligt reglerna och lagarna för upphandling. Tyvärr så har våra lokala entreprenörer tydligen inte varit med i upphandlingsförfarandet utan ett Nybroföretag har fått byggnads arbetet i Boda. Nu säger jag inte att företaget från Nybro inte ska ha det om de har den bästa offerten men att inte ens företag från Emmaboda är med i anbudsförfarandet är inte bra. Att man kringgår detta gör att man minskar trovärdigheten för detta viktiga projekt. Berörda företag i Emmaboda kommun är med rätta upprörda för att man blivit bortgjorda på detta sättet. Argumentet från den socialdemokratiska kommunledningen kan man läsa i Östran är att det inte fanns tid för upphandling eftersom det ska vara klart i Juni, Men frågan är om detta räcker som argument? Det är väldigt tveksamt anser jag.

En av våra viktigaste arrgument för Bodasatsningen är att hela kommunen ska leva, från norr till söder, väster till öster. I detta ingår även att låta våra företag  i kommunen också vara med och leva eller åtminstone ha en chans att vara med i racet. Det kommer bli en stor debatt den sjunde mars på fullmäktige om detta och där kommer vi vara med i allra högsta grad, för det är viktigt att vi får en bra och djup disskusion om det aktuella läget i Boda.

Inga kommentarer: