söndag, februari 13, 2011

Hammarby visade musklerna mot järnmännen

Efter sex matcher utan seger kom äntligen en Hammarbyvinst igår och det var borta mot suveräna serieledarna Sandviken. Segern skrevs till 2-6 efter 1-3 i paus. Redan i första minuten kunde Hammarby avvärja en vass Sandvikenchans när Erik Säfström kom fri, men måvakten Patrik Hedberg kunde rädda till en hörna som blev resultatlös. Hammarby hade ett par riktigt bra skott på mål under de första tio minuterna, men båda lagen spelade på säkerhet i ganska lågt tempo. Sandviken tilldömdes en straff i den 25 minuten men Christoffer Edlund satte bollen i stolpen. Det blev istället Hammarby som kunde göra första viktiga målet. David Pizzoni Elfving tog vara på en hörnretur och satte 0-1 i 28 minuten. Men Sandviken kvitterade fem minuter senare genom David Bäck. Men den glädjen varade inte länge. För minuten efter kvitteringen fick Jesper Eriksson en passning från Patrik Nilsson och han kunde fixa snyggt in 1-2-målet. Fem minuter senare var det Patrik Nilssons tur. Som nästan bara han kan, snurrar han effektivt runt och placerar in ett hårt skott vid Joel Othéns vänstra stolpe till Hammarby ledning 1-3 som också stod sig halvleken ut. Hammarby gjorde som synes en bra halvlek där man spelade smart och effektivt och äntligen fick vi se det Hammarby som vi känner igen.

Men en match i bandy varar i 90 minuter så frågan var om Hammarby skulle orka spela samma effektiva spel i andra halvlek. Det var ju inte vilket lag som helst som var motståndare utan elitseriens suvärena ledare Sanndviken på bortaplan. Men Bajen fortsatte att spela bra även i andra halvlek. Man var för dagen hungrigare än serieledarna och det speglades sig i matchen. Redan i den 47 minuten kunde dagens assistkung Patrik Nilsson få iväg en fantastisk genomskärare till Lasse Karlsson som inte tvekade utan satte 1-4. Nästa mål, 1-5, har sitt upphov hos Jesper Eriksson som passar Ulf Einarsson och denne far som ett jehu mot SAIK-målet och sätter bollen i bortre burgaveln. Då hade 60 minuter gått och även många luttrade Bajenfans började nog tro att matchen mot för dagen bleka järnmännen kunde vinnas. 10 minuter kom även sexan för Bajen då Pizzoni Elfving gjorde sitt andra mål, med assist av Patrik Nilsson. Sen fick Sandviken ett tröstmål genom Daniel Mossberg med sju minuter kvar och det blev matchen sista balja.

Som sagt var en viktig och underbar seger för Hammarby och vi får verkligen hoppas att detta är starten på en lång segersvit för Bajen. Det har ju inte sett bra ut alls de senaste matcherna men vi hoppas att formen är uppåtgående inför det viktiga slutspelet som i och med denna seger Hammarby nu i praktiken är klara till. Det är två matcher kvar för Hammarby och det är mot Boltic hemma på onsdag och Tillberga borta på fredag. Sen börjar slutspelsfesten.