onsdag, februari 16, 2011

A-kassan är en katastrof

Bara 40 procent av de arbetslösa får någon ersättning från a-kassan. Och av de som förlorat ett heltidsjobb får bara 4 procent ut 80 procent av sin tidigare lön.
- Det är katastrofala siffror. Vi har helt enkelt inte någon inkomstförsäkring värd namnet längre, och det är den borgerliga regeringens ansvar som sytematiskt försämrat villkoren i a-kassan, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Uppgifterna publiceras i en ny rapport från A-kassornas samorganisation. I rapporten framgår också att andelen arbetslösa som får a-kasseersättning förväntas sjunka ytterligare i år och åren framöver om ingenting görs.

- Läget är akut. Vi har massarbetslöshet och allt fler tvingas söka sig till socialkontoren för att klara sig. Det är ovärdigt ett välfärdsland att inte ha en arbetslöshetsförsäkring som ger människor möjlighet att söka jobb utan att oroa sig för sin ekonomi.

Arbetslöshetsförsäkringen ingår i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som ska presentera sin slutrapport år 2013.

- Vi kan inte vänta så länge med att göra något. Om regeringen verkligen vill at fler ska rätt till a-kasseersättning bör man redan i vårbudgeten satsa på att sänka medlemsavgifterna, höja ersättningsnivån och ge fler möjlighet att kvalificera sig titl ersättning, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: