tisdag, oktober 12, 2010

Fågelskådare

Det är inte bara älgjaktstider nu utan även fågelskådartider förr många människor. Hösten är allmänt en högtid för fågelskådare nästan lika hett som våren är. Det beror naturligtvis på att nu på hösten flyttar många fåglar söderut för att nå sina vinterkvarter. Dessutom är det nu nere på Öland Södra udde även fågelveckor och det lockar extra många ornitologer. Under de första dagarna har det setts väldigt mycket fåglar. Väderomständigheterna har varit perfekta för observationer. En rad, för Sverige och Europa sällsynta fåglar, har setts av nöjda fågelskådare så det är inte så konstigt att dem vallfärdar hit. Förutom att det finns massa fåglar så är området kring Södra udden väldigt vacker och det finns mycket att njuta av. Därför begav jag mig dit ner i dag för att fotografera.














Den fyra kilometer långa vägen till udden från riksväg 136 som går ner till Ottenby delas av en hel del djur och då kan det bli så här.









En del av de ca 50 talet fågelskådare som besökte udden medans jag var där. Många ytters målmedvetna andra lite mer avslappnade. Men en sak är gemensamt för dessa och det är deras stora passion för fåglar.





















Långe Jan och fågelskådare är en vanligt kombination.












Här har man ställt upp sina tubkikare och spanar på sina fåglar och vad de pratar om mellan kiken är kanske inte så svårt att lista ut.









Kanske spanar de på denna vackra knölsvan som guppar så harmonisk ute i havet. Knölsvanen är en av de 362 fågelarter som har påträffats i Ottenby. Sverige har totalt ca 470 arter.


I strid ström och från när och fjärran kommer fågelskådarna hit. Längst ut på södra udden möts de av fyren Långe Jan. Med sina 42 meter är den Sveriges högsta fyr. Den är byggd 1785 och var från början en öppen stenkolsfyr, sedan dess har den genomgått ett antal ombyggnader och moderniseringar Den elektrifieras 1948. Idag är den obemannad och helautomatiserad. Lysvidden uppgår till 26 sjömi





Med en bra kikare kan man se att dessa fåglar som flyger är tranor. Nu börjar deras flygresa mot varmare breddgrader. De övervintrar i några isolerade områden utspridda utefter ekvatorn, på Iberiska halvön, i nordvästra Afrika, i ett område i Sudan och Etiopien, Mellanöstern, Pakistan, Indien, Kina och på några platser i Sydostasien






Välutrustade fågelskådare. Det räcker inte alltid med en  bra tubklikare. Många vill fotografera det de ser. De där objektiven de har på sina kameror är inte billiga. Men man kommer nära fågeln och det blir bra bilder. Kanske jobbar dem för någon tidning eller är frilansande fotografer.









Det är kanske inte sånt här fågelskådare observerar på Öland men detta är en vanlig syn en vacker molnfri dag. Öland är flygets E4 och här passerar många plan varje dag på väg mot olika destinationer.

Om du vill veta mera klicka på:
Svenska Ornitologiska föreningen
Ottenby fågelstation

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det var många år sedan jag var nere på södra Öland, men stundtals var situationen snudd på absurd: skådare stod som ett staket i linje över södra udden, och ända ute i Östersjön för att få syn på en liten felflugen svarthakad buskskvätta som skuttade runt på stranden. Nästan like många skådare som fåglar, tror jag. Och det är skönare på våren när fåglarna kommer än på hösten när de sticker iväg.

Nicke Grozdanovski sa...

Det är ett vackert ställe, Södra udden. Sen är fågelskådare ett roligt släkte. De är nästan likadant klädda och otroligt målmedvetna och kunniga inom sitt område. :) De kan åka land och rike för att se en unik fågel.