måndag, oktober 25, 2010

Nu får det vara nog

Interpellation till kommunfullmäktige den 1 november.

Det var med bestörtning och vrede som jag läste om den somaliska familjen som nu ska flytta ifrån Lindås. Detta pga rasistiska trakasserier som en av familjens grannar genomförde tillsammans med sk vänner. Detta får alltså inte hända varken i Emmaboda kommun eller någon annanstans i Sverige. Någonstans har det brustit på vägen som nu har lett så fel. Hur kan människor som hyser främlingsfientliga och rasistiska åsikter ha möjlighet att jaga iväg människor från vår kommun?

Vi i Vänsterpartiet har hela tiden talat om alla människors lika värde och att alla oavsett ursprung är välkomna att bo i vår kommun. Vi har alltid haft en tydlig och kompromisslös linje mot rasismen som finns i samhället och tagit debatten med dessa partier, både innan under och efter valet, som hyser dessa åsikter. Vi annordnade en manifestation på centrumtorget söndagen efter valet för vi kände en oro av rasismens framgångar i valet. Tanken var att denna manifestation skulle vara så bred som möjligt för att visa vårt stöd till våra invandrare och flyktingar som bor här. Tyvärr var intresset väldigt ljummet att delta från övriga partier med undantag från Centern och Miljöpartiet som hade representanter på plats. Detta kunde ha blivit en stor manifestation som kunde gett tydliga signaler till rasisterna i vår kommun. Men tyvärr tog ni inte chansen.

Men nu är det dags att övriga partier också vaknar och tillsammans med oss offentligt visar vår gemensamma avsky mot det som hänt och mot rasism i största allmänhet. Ställer ni upp denna gång på att annordna en ny bred antirasistisk manifestation alternativ fackeltåg i Emmaboda och att kommunen tar initiativ till arrangemanget

Sen måste vi allihop se över vad som hänt i det aktuella fallet och vi måste se vad som gick snett. Det gäller även att hjälpa både de som blir trakasserade men även den som trakasserar andra. Hur kan man hjälpa de att komma ifrån dessa hatiska värderingar som personerna hyser.

Så min fråga är till Kommunstyrelsens ordförande och övriga partirepresentanter i fullmäktige: Hur ser du på det som har hänt och hur kan vi gå vidare så att det aldrig mer upprepas?

Den aktuella tidningsartikeln: Östran

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Bra skrivet, hoppas vi får läsa svaret på frågan och vad som eventuellt händer i praktiken.