söndag, oktober 24, 2010

Misstänkt anlagd brand i Broakulla

Hela det stora huset brann ner och kvar bland rykande bråte var de två skorstenen.


I natt strax efter halv två brann ett flerfamiljshus ner mitt i Broakulla. Som tur var var tvåvånings huset obebodd så ingen kom till skada. Men det kunde ha gått illa för dem omgivande bebyggelsen om branden spritts sig. Det brann även i grannfastigheten 20-30 meter bort men den kunde räddas av räddningstjänsten som snabbt var på plats. Trots det var den ena huset övertänt när de kom till platsen och gick alltså inte att rädda, det enda som återstår är de två skorstenarna.

Husen ligger i närheten av Johansfors glasbruk och båda flerfamiljshusen har tidigare varit gamla glasarbetarbostäder och de två fastigheterna såg likadana ut. Det fanns lägenheter i husen men det var ganska nedgånga så det fanns ingen som bodde i någon av dem. Polisen misstänker att båda bränderna är anlagda. Det luktade bensin i grannfastigheten när räddningstjänsten kom fram och det brann på två ställen.
Det brann i en av lägenheterna och på vinden. Nu får polisens tekniska undersökning visa om det var anlagt eller inte.
Brandförloppet måste ha varit snabbt och intensivt och man kan verkligen vara glad att ingen kom till skada.

Att nattens brand troligtvis är anlagd för tankarna till en annan händelse i Broakulla som inträffade morgonen den 6 april 1952.  Då brann ett tvåvånings bostadshus med samhällets postkontor inrymt i ett av rummen på bottenvåningen. I byggnaden bodde också en ensamstående man, den omtyckte, tjänstvillige och tystlåtne 56-årige poststationsföreståndaren llen Davidsson. Algutsboda brandkår och Johansfors Glasbruks brandvärn rycker ut, människor skyndar till i den tidiga söndagsmorgonen, väckta av sirener och uppståndelsen. Brandmän och frivilliga går till attack mot elden men släckningen försvåras av att hela bottenvåningen är fylld av rök och eld. Illen Davidsson är saknad och man fruktar att han finns kvar inne i den eldhärjade fastigheten.

Mycket riktigt tyvärr så hittas hans kropp senare i postens expeditonkontor. Han låg framstupa med en handduk framför sitt blodiga ansikte. I bakhuvudet syntes tydliga spår av ett djupt sår. Kassaskåpet stod öppet och nyckeln satt avbruten kvar i låset. Det visade sig alltså att hans död inte var någon olyckshändelse och därmed inte branden heller. Trots många tips och förhör har mordet inte löst under dessa 58 år som har gått sen det inträffade Någon officiell belöning till tipsare som kunde ge värdefull vägledning utsattes aldrig. Efter 25 år, den 6 april 1977, var brottet preskriberat, efter den dagen kunde mördaren, om han fortfarande var i livet, träda fram och erkänna, utan risk att ställas inför världslig domstol. Men ingen har hört av sig.

Hur mycket kontanter mördaren kom över blev aldrig riktigt klarlagt. Kontrollen visade att ungefär 7 000 kronor av postens medel försvunnit, men frågan är hur mycket pengar som llen Davidsson därutöver hade liggande hemma. Alltjämt är gåtan olöst: Vem slog ihjäl och rånade postmannen i Broakulla och antände hans hus natten till palmsöndagen den 6 april 1952?

Mer om :Broakullamordet

Inga kommentarer: