fredag, oktober 15, 2010

Höst på Öland

Öland är känd som ett sommarparadis och det är den verkigen. Men även under årets andra årstider visar ön upp på en fantastisk vacker natur och landskap. Detta gäller i allra högsta grad under hösten där trädens färg bilder en vacker kuliss till det andra vackra som Öland är känd för. Jag hoppas verkligen ni kan njuta av bilderna som är tagna i tisdags.
Den vackra ingången till Bo Pensionat i Vickleby. Pensionatet har under snart 100 år lockat människor till Vickleby, som vill ströva på Alvaret, bada i Sundet, njuta en Öländsk måltid eller bara vara. Granne med Bo Pensionat är bland annat Carl Malmstens Capellagården med sin härliga trädgård, Gallerie Bessie, Lilla Galleriet och Alvarboden, ytterligare några skäl till varför Vickleby är värt ett besök.


Öland kallas för solen och vindarnas ö. Men under hösten kan man även lägga till pumpornas ö. För detta är en vanlig syn så här i skördetider.

Öland har många kyrkor och en av dem är Vickleby vackra kyrka. Kyrkan består av ett långhus från 1100-talet. Den har kvar sina ursprungliga portaler. Tornet i väster är något yngre, vars portal byggdes under 1300-talet. 1818 byggdes lanternin, ritad av C F Bohm. I tornet finns många murtrappor och rum, små celler samt en skyttevåning överst visar att det varit ett försvarstorn. Men här fanns också plats för klockorna. Klockvåningen ligger under skyttevåningen.


En typsikt öländsk bygata vid Vickleby. Kyrkan syns i bakgrunden
Bild från Kastlösa, södra Öland

Mörbylånga. Bilden visar en vacker byggnad som i dag är en restaurang Tyvärr tog jag ingen bild från insidan men det är fantastisk vacker inredning som påminner om ett medeltida värdshus.

En väderkvarn ute på alvaret. En symbol för Öland. Fåglarna ni ser flyga runt kvarnen är kajor,
En del varnar för hundar andra för tjurar. Fast jag inte såg någon så tog jag varningen på allvar på alvaret.


Som sagt var är hösten skördens tid och det märks.


Nu har det blivit kväll och jag står i Färjestadens hamn och ser solen på väg ner över fastlandet. Även om det ser härligt somrigt ut dröjer det nog några månader innan någon badar i Kalmar sund igen
Ölandsbrons högdel. Också en symbol för Öland. Ölandsbron är 6 072 meter lång vilket innebär att den är Sveriges längsta bro. Öresundsbron är längre men den delen som ligger inom Sveriges gränser är kortare och därför räknas Ölandsbron fortfarande som Sveriges längsta bro.

Inga kommentarer: