tisdag, oktober 05, 2010

Ett dygn höll fasaden

Lars Ohly fick en hel del kritik för att han på valnatten helt rätt vägrade dela SVT:s sminkloge med Sverigedemokraternas partiledare. Då kallades han både det ena och det andra av sina motståndare inklusive Jimmie Åkesson själv,  men han fick även berättigad hyllning för sitt avståndstagande gentemot Sverigedemokraterna. En sminkloge en valnatt är inget ställe att föra samman två fundamentalt politiska motståndare på.

Men I dag nås vi av rapporter att hela Sverigedemokratiska riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan mitt under biskop Eva Brunne prediken vid riksmötets invigning. Hon talade givetvis om främlingsfientlighet och rasism

"Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.

I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olikadelar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligtför troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen förmänniskovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp"
 
Det var dessa ord som fick Sverigedemokraterna i marschtakt att lämna kyrkan. Hänvisningen var att SD tyckte kyrkan tog politiskt ställning och att man kände sig kränkta. Detta är det mest patetiska förklaringen för vilket parti är det som kränker andra människor? Jo just det Sverigedemokraterna. Men när ett parti som inte säger sig vara varken främlingsfientliga eller rasister tågar ut när dem får höra en predikan eller tal som berör detta ämne, ja då faller den vackra fasaden på ett pinsamt sätt för SD.

För mer information:

Aftonbladet
Biskop Eva Brunnes predikan
Dagens Nyheter

Inga kommentarer: