lördag, oktober 09, 2010

Den egna mathållningen blev billigare

Den 1 januari övertog kommunen mathållningen i Emmaboda och Lindås från den privata företaget Sodexo som hade den innan. Sedan tidigare hade kommunen ansvar för maten i ytterområderna. Detta var en ideologisk och praktiskt övertagande som vi i den styrande majoriteten Vänsterpartister och Socialdemokrater tillsammans med miljöpartiet beslutade om förra våren. Det innebar att vi helhjärtat kunde satsa på den ekologiska målsättningen på 25% av den använda livsmedlen som vi hade satt upp. Vi är inte där riktigt än men är på god väg. Ute på ytterområderna ligger den ekologiska siffran på 20% men är lite mindre i Emmaboda tack vare att vi inte har hunnit ifatt eftersom den tidigare ansvarsföretaget Sodexo inte innefattades i denna målsättning.  Vi tycker vidare att maten till våra barn, elever och äldre är en kommunal angelägenhet som inte har vinsten som målsättning utan bra kvalitet på maten.

Den borgerliga oppositionen var som väntat inte positiv till att kommunen skulle driva mathållningen i centralorten, hade de fått bestämma hade vi inte heller haft det i ytterområderna. Anledningen är att de inte tycker att kommunen ska driva restauranger och att det skulle bli alltför dyrt ekonomiskt.

Nu visar det sig att dem hade fel för i dagens Barometern *som är en borgerlig tidning står det att maten har blivit billigare sen vi tog över helheten. Enligt tidningen så går kostenheten med 1.2 miljoner plus. Beräknad överskott sen nyår är 600 000 kronor. Det är finna siffror som kostchefen Isabell Elvung- Nilsson är nöjd med.

- Vi har kompetent och engagerad personal och vi har gjort vissa samordningsvinster säger hon. Hon berättade att man övertog Sodexos fast anställda och har ytterligare tre tjänster ute på annons. Verksamheten har 22 anställda fördelade på fem kök,.

1.  Ekebo i Algutsboda som förutom gör maten till äldreboendet och de som får mat av hemtjänstpersonalen även servar de två förskolorna i Broakulla och Eriksmåla. Johansfors skola får också sin mat härifrån.

2. Bjurbäcksskolan- som gör maten till låg,mellan och högstadiet samt Vilhelm Moberg gymnasiets elever. Även förskolorna får sin mat härifrån.

3. Bjurbäcksgården- som servar de äldre som bor där och även dem som får mat av hemtjänsten. Sen är det många som äter i restaurangen och det är både äldre och allmänhet som äter lunch där. När det gäller leveranserna till Lindås skola och förskolan där så vet jag inte riktigt om dem får sin mat från Bjurbäcksskolans eller Bjurbäcksgårdens kök.

4. Storegården i Vissefjärda servar både de äldre och eleverna i skolan som även äter där. Även förskolan får mat härifrån.

5. Allégården i Långasjö har samma ordning som Vissefjärda.

Dessutom vittnar många i Emmaboda att maten har blivit bättre och smakar godare sen kommunen tog över. Detta är den absolut största vinsten tycker jag. Men det är skönt att visa alliansoppositionen ekonomiska siffror att vi gjorde rätt som övertog mathållningen i egen regi och att det inte är den borgerliga valfriheten som är den bästa utan den valfrihet som är verksamhetens innehåll. I dag får både de äldre och eleverna två rätter att välja på och specialkost till de som är i behov av det. Vi har olika matråd bestående av kostpersonal och elever där eleverna har ett stort inflytande. Maten är en viktig del i våra barn, elever och äldres liv och därför är det jätteviktigt att den både är näringsriktig och smakfull.

* Artikeln finns tyvärr inte på webben utan bara i dagens papperstidning.

2 kommentarer:

Mats sa...

Har för mig att det var någon som skrev exakt så i sin blogg när det blev bestämt. Undrar vem?

I och för sig så kunde det blivit dyrare och sämre också om inte personalen varit så duktig.

Lasse Strömbergh sa...

Det torde vara självklart att käket blir bättre när det tillagas lokalt där de som äter det vet varifrån och vilka det är som lagar maten. Det innebär att de som lagar maten känner ansvar, och det i sig innebär bättre krubb. Mat från anonyma företag och stordrift kan bara inte bli bra.