lördag, oktober 30, 2010

Glädjande att familjen kommer att stanna i kommunen

Det är glädjande att berätta att den somaliska familjen som var på väg bort från Lindås och kommunen p.g.a rasistiska trakasserier nu ändå kommer att stanna. Man har erbjudits en ny större lägenhet inne i Emmaboda som familjen har tackat ja till. Det innebär att man kommer från det hyreshus där de fått utstå rasistiska hot och glåpord och kan skapa sig en tryggare framtid i sitt nya boende. Här har berörda myndigheter och personer med socialnämndens ordförande Stig Ove Andersson (S) i spetsen agerat snabbt och förtjänstfullt för att lösa det akuta problemet för denna familj. Jag hoppas verkligen att det blir lugn och fridfullt kring familjen och andra av våra invandrade vänner som bor i kommunen.

Dock är det långsiktiga problemet inte löst. Rasismen finns kvar och så även vår interpellation som går från ett akut läge till en allmän diskussion om detta trångsynta och hemska problem Något har gått snett tycker jag om en person eller flera hyser rasistiska åsikter. En människa föds inte rasist utan blir det av påverkan från omgivningen. Detta med kombination av b la droger, alkohol och grupptryck kan leda helt snett. Kan man som medmänniska och samhälle bryta denna påverkan och hjälpa har man kommit långt med att skapa en trygg samhälle. Vi måste ställa oss upp försvara värderingen om alla människors lika värde och stå på de drabbades sida, men vi måste även sträcka ut en hjälpande hand till dem människor som vill komma från dessa obehagliga åsikter.

Mycket görs redan b la i skolans värld, där jag som skolpolitiker har bra insyn i. Jag tänker på det värdegrund som genomsyrar hela skolans värld där man talar om allas lika värde. Jag tänker på niornas demokratiprojekt där man arbetar mycket med nazismens illdåd och som avslutas med en resa till koncentrationslägret i Auschwitz, Polen. Integrationsarbetet på Bjurbäcksskolans 0-12 år där man har en del barn med utländsk härkomst tillsammans med svenska barn är framgångsrikt på många sätt. Skolan fick välförtjänt vårt demokratipris 2009 för detta arbete.

Men trots det goda arbetet som görs på många ställen så fick nazistiska Svenskarnas Parti 66 röster i kommunvalet och Sverigedemokraterna fick trots att de inte är aktiva i kommunen ett mandat och 169 röster. Detta är ett tecken på att rasistiska och främlingsfientliga personer finns i vår kommun också. Detta måste vi vara medvetna om och arbeta utefter. Men jag är övertygad om att alla vi som tillhör den goda sidan kommer att lyckas att bekämpa detta, bara vi inte sopar problemen under mattan.

Läs mer om detta:
Östran
Barometern

Inga kommentarer: