lördag, oktober 30, 2010

Vintertid

I natt klockan 03.00 dras alla klockor en timme baklänges och klockan blir 02.00. Vintertiden innebär att morgonen blir till en början ljusare även om det snabbt kommer bli mörkare i takt med att solen går upp senare på morgonen medans kvällarna blir mörkare allt tidigare.

Innan vi blev medlemmar i EU skedde övergången mellan sommar och vintertid sista lördagen i september . I EU var det då precis som nu sista lördagen i oktober och i och med den svenska medlemskapet i unionen så flyttade vi fram den övergången.

Vintertiden kallas även normaltid och om den kan man läsa i Wikipedia:

Den svenska normaltiden infördes den 1 januari 1879 då alla orter i landet fick samma tid. Innan dess hade varje ort sin egen tid, klockan var 12 på dagen då solen stod som högst. Skillnaden mellan Strömstad och Haparanda var 45 min. Skillnaden mellan Stockholm och Göteborg var 24 min. Förr i tiden spelade det inte så stor roll, folk levde ganska isolerade i sina byar och reste oftast inte så långt. Problemen kom med järnvägen, det blev trassligt att skriva tidtabeller. Sen så kom debatten igång om en gemensam tid för landet.

Men vilken tid skulle man följa? Stockholm och Göteborg var de starka kandidaterna. Statens Järnvägar införde då en egen tid, s.k. järnvägstid. Stationsklockorna hade två minutvisare, den ena visade järnvägstiden och den andra visade den lokala tiden. Järnvägstiden följde tiden i Göteborg (för att passagerare som följde lokal tid skulle komma för tidigt, inte för sent till tåget), och det var något som inte kunde accepteras i huvudstaden. En gemensam tid måste ju visa samma tid som konungens, riksdagens, regeringens och myndigheternas klockor. Göteborgarna avfärdade detta, majoriteten av befolkningen bor ju väster om Stockholm. Debatten rasade i riksdagens båda kamrar, utredningarna avlöste varandra, ingen ville ge med sig. Under 15 år debatterades saken, innan man kom fram till en kompromiss i svensk anda. Svensk normaltid skulle följa meridianen ungefär mitt emellan Stockholm och Göteborg. Sverige var också först i världen med att införa en gemensam tid.

Nästa gång vi får sommartid är den 26 mars 2011

Inga kommentarer: