Enligt Kulturrådets rapport om skolbiblioteken har antalet skolbibliotek minskat drastiskt. Dessutom har statistik och kunskapsunderlag också försämrats dramatiskt. Detta är förödande och något måste göras nu. Kulturministern talar vitt och brett om att stärka kulturens ställning och utbildningsministern vill att kunskaperna i skolan ska öka, samtidigt låter man biblioteken förtvina.
– Vänsterpartiets utgångspunkt är att det är elevernas behov som ska stå i centrum vid utformningen av skolbiblioteket. Det är så klart bra för barnens läsutveckling men också för att ge eleverna redskap att själva möta litteraturen och utveckla sitt kritiska tänkande. Vi har länge krävt att lagen om skolbibliotek ska skrivas in i skollagen. Nu är det dags för regeringen att ta tag i denna fråga, säger Rossana Dinamarca, vänsterpartiets skolpolitiska talesperson.
Undersökningen från kulturrådet visar också att tillgången till personal med biblioteksutbildning är undermålig. Vissa skolor nöjer sig med att ha en boksamling och sedan kalla den bibliotek.
– Detta är så klart inte värdigt den tradition som tidigare funnits när det gäller skolbibliotekens ställning i undervisningen. Vänsterpartiet har lagt förslag om att stärka skolbibliotekens ställning och att stärka bibliotekskompetensen i skolorna som en del av vår välfärdssatsning. Vi har förslag, men vad gör regeringen? avslutar Siv Holma, Kulturutskottets ordförande.Rossana Dinamarca och Siv Holma ställer idag frågor till utbildningsministern respektive kulturministern med anledning av kulturrådets rapport.
1 kommentar:
Den här frågan var uppe för ett eller två år sedan, när det kom fram att privatskolor i stället för egna bibliotek skickade eleverna att utnyttja de kommunala biblioteken. Genom sådana knep ökades väl vinsten till ägarna antar jag.
Skicka en kommentar