lördag, maj 09, 2009

Korrö- Hantverkarbyn

I går besökte jag och mitt besök från Stockholm Karin återigen Korrö Hantverksby som ligger strax norr om Rävemåla i Tingsryds kommun. Senast jag var här för exakt två månader sedan och den artikeln kan ni läsa här.

Det har hunnit hända en hel del på dessa två månader. Då var våren precis i sin begynnelse och det var dessutom lite kylslaget och regn. Gårdagen bjöd på ett Korrö i full vårskrud, sol och milda temperaturer. Då i början på mars var det rätt så lugnt här inte helt folktomt men nästan. Nu märks det att sommarsäsongen står för dörren för det var mer liv och mer rörelse.

Korrö lanserar sig som hantverkarbyn och här finns båda färgerier, sågverk, kvarn, garveri och en fantastisk handelsbod. Till detta hör också en herrgård till. Vill man stanna över natten så erbjuder det gamla Färgargården bra logi.
Det fantastiska handelsboden har funnits som affärslokal sedan 1890. På den tiden fungerade affären även som postlokal. Idag är det vandrarhemmets reception, och här finns försäljning av glass, godis, fiskekort, turistinformation och souvenirer mm


En fantastisk inredning med massor av nostalgi bjuder handelsboden på. Bara det är värt ett besökUndrar om man skulle ta sig en....


Korrös herrgård. 1772 övertog den förste av adlig börd och bosatte sig på Korrö. Troligen är att denne adlige person byggde Herrgården. År 1818 fanns både huvudbyggnaden och den östra flygeln. Idag är Herrgården med sitt Annex vandrarhem med ett flertal rum de flesta med toalett och dusch.

Den äldsta rörelsen som bedrevs på Korrö är Kvarnrörelsen som härstammar från Medeltiden. Under Gustav Vasa drogs kvarnen tillsammans med annat kyrkogods in till kronan.
Den nuvarande kvarnen är uppförd 1848 i tre våningar. Den saknar sitt mäktiga vattenhjul, annars står allt som när sista mjölnaren lämnade kvarnen. Till och med tullmåttet finns kvar på tullkistan.


Ronnebyån rinner förbi Korrö på sin väg mot Östersjön. Restaurangen syns på den vänstra sidan.


Färgerirörelsen startade 1844 och upphörde 1922.I bottenvåningen finns grytorna där bl.a. garn färgades. Även butiksrummet är bevarat där man tog emot varor för behandling och lämnade tillbaka färdiga varor. En vadmalspress finns i ett av rummen. På övervåningen finns torkrum och gesällkammare.
Detta ser ut som medeltida tortyrredskap. Men den är en vadmalspress så med andra ord inte så farligt som den ser ut som :-)

Inga kommentarer: