onsdag, maj 13, 2009

Regeringens 50-lapp på gränsen till bedrägeri

Idag beslutade riksdagen att avgiften till a-kassan ska sänkas med 50 kr per månad. - Det är ett slag i luften, och dessutom ett slag i siktet på de som löper störst risk att bli arbetslösa, säger Josefin Brink, Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

- I praktiken kommer de a-kassor som är knutna till de branscher som drabbats hårdast av krisen inte kunna sänka sin avgift med en enda krona. Medlemskap i exempelvis IF Metalls, Byggnads, Hotell- och restaurangs a-kassor kommer att vara lika dyrt som tidigare.

Det finansieringssystem regeringen införde 2007 innebär att a-kassorna betalar in en avgift till staten som stiger i takt med ökande arbetslöshet. Den 1 juli räknar de flesta LO-anknutna kassor därför med att tvingas höja sina avgifter, och i takt med stigande arbetslöshet nästa år kommer fler kassor att tvingas följa efter.

- Att lansera den här 50-lappen som en lösning på det faktum att allt fler som nu blir arbetslösa står utan försäkring är på gränsen till bedrägeri. Den enda vettiga lösningen är ju att avskaffa det osolidariska finansieringssystemet och sänka avgifterna för alla a-kassemedlemmar, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: