onsdag, maj 13, 2009

Björklund kastar ut 15 000 gymnasister

På regeringssammanträdet idag beslutades om propositionen "Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan". Skolminister Jan Björklunds förslag går ut på att höja kraven till gymnasieskolan och på så sätt göra det svårare för elever att komma in. Vänsterpartiet har låtit Riksdagens Utredningstjänst undersöka hur många niondeklassare som utestängs från gymnasiet när de nya hårdare reglerna träder i kraft och siffran är chockerande 11,7 procent. Vänsterpartiets talesperson i skolfrågor, Rossana Dinamarca, säger så här:

- Inte nog med att man gör det svårare för elever att komma in på gymnasiet, Björklund har också sagt att han vill avskaffa det Individuella programmet, där många som varit obehöriga tidigare kunnat skaffat sig behörighet till ett nationellt program. Resultatet blir att 15 000 svenska ungdomar hamnar utanför skolan.

- Vi har inte heller varit nöjda med IV, men istället för att stänga ute elever, vill vi förstärka grundskolan och ge alla rätt till gymnasiet, säger Rossanna Dinamarca.

Inga kommentarer: