torsdag, maj 14, 2009

Skandalen i Riga

Lördagens planerade Pride-parad för hbt-personers rättigheter har förbjudits av myndigheterna i Lettlands huvudstad Riga. Vänsterpartiets riksdagsledamöter Marianne Berg och LiseLotte Olsson kommer att åka till Riga för att visa sitt stöd. Ett protestbrev från Vänsterpartiet har också skickats till lettiska ambassaden. Marianne Berg (V) är mycket upprörd:

- Jag tycker synd om letterna som tvingas dras med myndigheter vars värderingar platsar på museum. Det här är såklart en grov kränkning av yttrandefriheten och demokratin i ett EU-land. Jag förväntar mig att svenska regeringen nu protesterar högljutt för att visa att EU:s blivande ordförandeland inte kommer att acceptera kränkningar av de mänskliga rättigheterna bland EU:s medlemsstater.
Vänsterpartiets riksdagsledamot LiseLotte Olsson tycker sig se ett mönster:

- Igår fick vi veta att svenska RFSL:s ordförande blivit misshandlad av personer som möjligen var poliser i Moldavien, idag stoppas Prideparaden i Riga. De myndighetsförföljelser av hbt-personer som sker i östeuropa idag är förstås chockerande. Men kanske också ett uttryck för att någonting håller på att hända. Östeuropas homo o bisexuella gömmer sig inte längre.

3 kommentarer:

Mats sa...

Det är i sådana här situationer som EU måste agera unisont och fördöma agerandet.

Nicke Grozdanovski sa...

Håller med dig Mats. Man måste stå upp för männskliga rättigheter

Mats sa...

Och i Moskva.