lördag, maj 16, 2009

När laglösheten tar över centrum

I dag arrangerar Tidningens Bilsport sin årliga evenemang i Emmaboda kallad "En dag på strippen". Själva evenemangen har vi i Emmaboda kommun ställts oss och även jag som inte är speciellt motorintresserade positivt till. Det är trevligt tycker jag att Emmaboda uppmärksammas och lever upp med en massa besökare som tar tillfället i akt att bekanta sig med Emmaboda med omnejd. Förra året lockade dagen omkring 700 bilar, både som körde på själva strippen och som tävlade i utställningsklassen. På plats fanns flera tusen motorintresserade som kommit till Emmaboda Flygbana där evenemanget genomförs.

Men det är som är mindre trevligt är det som sker kvällen innan i centrala Emmaboda och järnvägsgatan i synnerhet. Då tar laglösheten och buskörningen över när en del av dessa motorburna ungdomar ska visa upp sina fordon för flera hundra som kantar trottoarerna för bevittna detta. Det körs med en betydligt större hastighet än det tillåtna 30 km, det bränns däck så det rycker och luktar bränt gummi över hela området, det lämnas svarta däckspår på asfalten, det är en stor fylla bland åskådarna och tyvärr många unga som är berusade och förmodligen är det en hel del rattfylla med. Man är väldigt orolig att det ska hända något allvarligt. Omdöme är inget som är högt prioriterad bland dessa ungdomar.

Polisen var här med tre bilar och de hade och göra såg jag. Nattvandrande föräldrar var ute med och pratade med ungdomarna och de var bekymrade över antalet unga som var fulla och stökiga. Det såg ut som ett slagfält efteråt med papper, krossade ölburkar och flaskor, mat och ölkartonger och en massa annan skit utspridd över hela järnvägsgatan och centrumtorget. Men redan nu klockan 10 på förmiddagen var det städat som synes på bilden under. Skräpet försvinner inte av sig själv precis och därför all eloge till kommunens städpersonal som tidigt i ottan städade upp efter vandalerna.

Järnvägsgatan, dagen efter


Frågan är vad man kan göra för att minimera skadeverkningarna och buskörningen. Ett farthinder i form av ett gupp finns sedan i höstas vid järnvägskiosken och denna hjälper att få ner farten något men det är inget som de individerna denna kväll respekterar. Fler poliser kan hjälpa för de som var här i natt jobbade för fullt och gjorde ett bra arbete men de räcker inte till helt enkelt. Fler föräldrar på stan kan också hjälpa. Även de som är engagerade i denna frivilligorganisation gör ett kanonarbete men de behöver bli fler som hjälps åt. Ett alternativ är att sätta press på arrangörerana att hjälpa till att stävja buskörningen. Det kanske görs också men det är inget som märks. Men att helt ta bort "En dag på Strippen" är absolut ingen lösning Det är viktigt att även motorintresserade har möjlighet att träffas och utföra sin hobby på ett kontrollerat sätt.

Att arrangera alternativa evenemang kan också hjälpa. Det var konsert med b la Hazy Dizzy som är ett AC/DC tribute band i Emmaboda folkets hus i går kväll som lockade en hel del besökare.

Det finns ingen enkel lösning på detta problem men någonting måste göras innan det sker någon allvarlig olycka. Men om vi alla hjälps åt så finns det möjligheter att stävja buset på stan och göra något positivt av detta.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Skulle vara effektivt med såna där gula mobila väggupp som vägverket använder vid vägarbeten.

Fylleriet är däremot ett större bekymmer.

Mats sa...

En av de saker som bör göras är att stänga av Järnvägsgatan på fredag och lördag kvällar för de som inte bor där.
Resten av problemen måste angripas på bred front. Polis, föräldrar, ECC med flera.
Vi får tänka på vad vi kan hitta på.