onsdag, maj 06, 2009

Dags för Bajen revansch mot Kalmar FF

Bor man i Kalmar län och sex mil från Kalmar så är det givetvis mycket prat om Kalmar FF. Man i frågasätts ibland om man håller på ett annat lag än KFF och därför är det extra skönt när Hammarby vinner över Kalmar. Förra året möttes klubbarna tre gånger och i alla tre matcherna blev det förlust med udda målet så fjolåret var minst sagt tungt.

I kväll är det chans för revansch då lagen återigen drabbar samman denna gång på Söderstadion. Det är en viktig match då båda lagen håller till i botten av tabellen. Kalmar ligger näst sist och Bajen placeringen över som innebär en kvalplats. Båda lagen har skrapat ihop fem poäng i poängskistan och är i akut behov av poänger. Dessutom har Hammarby två raka förluster på Söderstadion så det är verkligen hög tid för att bryta den förlusttrenden.

I Hammarby har tre spelare på skadelistan och som inte spelar i kväll. Christian Traoré och David Johansson på grund av skada (för Traoré handlar det om en sträckning i låret och Johansson smärta i ljumsken) och Maic Sema på grund av en rejäl förkylning.

Sen är frågan om Rami Shaaban får starta i kväll. Jag tror att det är en match som passar Rami i sin allsvenska comeback. Det gäller ju att han får matchträning om han ska kunna bli den första målvakt som var tilltänkt när han värvades i fjol. Därför tror jag att tränare Tony Gustavsson låter Shaaban stå från start.

I Backlinjen blir det lite ommöbleringar pga skadorna. Jag tror att Monday James och Igor Armas bildar mittlås. De gjorde bra i från sig när de senast kamperade ihop i den senaste hemmamatchen mot Göteborg. Monday James bidrar med sin snabbhet och passningsäkerhet och Igor Armas bidrar med ett starkt huvudspel som kan rensa bort Kalmars många förmodade inlägg. Emil Johansson är Bajens bästa spelare och har två mål och en hel del målasisst på sitt samvete. Man har hans magnifika passning till Sebastian Castro- Tello vackra 2-2 mål mot GAIS på näthinnan. Det var en riktig fotbolls godis som vi bjöds på. Jag tror även José Monterio får starta i backlinjen

Den som vinner mittfältskampen har goda möjligheter att vinna matchen. Det handlar om Sebastian Castro-Tello, Louay Chanko mot Kalmars FF:s Henrik Rydström och Rasmus Elm. Det är många matcher i matchen som ska vinnas på mitten. Det har vi goda möjligheter att göra om vi fokuserar på uppgiften. Jag hoppas också Carlos Geate får chans från start. Hans inhopp senast mot GAIS bådade gott. Han bidrog till att öka farten och blev en obehaglig överraskning för GAIS:arna. Det är sånt som Hammarby behöver mer av för bli mer framgångsrika. Kapten Mikkel Jensen sprider lugn på sin defensiva mittfältsposition och med sin rutin är han viktig pådrivare för övriga.

Charlie Davies och Nathan Paulse är givna på topp och det känns att de är rätt väg. Davies har gjort två mål hittills, icke helt godkänt men en grogrund för att det ska bli fler. Paulse gjorde sitt första mot GAIS och har potential för flera. Jag tror att de här två kommer att bli en succé duo och låt oss se en fortsättning i kväll på denna väg. De är spelare med olika karaktärer som verkligen kompletterar varandra och att det ska finns alternativ för Hammarbys anfallspel.

Våra motståndare Kalmar FF är ju som bekant regerande Svenska mästare men har haft det tungt under allsvenskans inledning. Fem poäng på sex matcher har det blivit för Kalmar och det är inte vad man har räknat med innan serien började. Men det kanske inte är så konstigt då man tappade Patrik Ingelsten och Viktor Elm inför denna säsong. De två innebar att Kalmar tillsammans tappade 34 mål och det är såklart svårt att ersätta. Men kanske är vändningen på gång efter den nödvändiga 2-1 segern hemma mot Häcken senast där inte bara segern var viktigt utan även att man vände matchen från en hotande 0-1 förlust. Det innebär säkerligen en massa portion självförtroende i de röda tröjorna. Även om det har gått knaggligt för Kalmar har man givetvis kompetenta spelare som t ex Rasmus Elm som fick debutera i A-landslaget under vintern och vår med VM- kvalet mot Portugal i mars som grädden på moset. Ett mål hittills i Allsvenskan har det blivit för Rasmus och han strävar efter att göra flera. Daniel Mendes har inte riktig lyckats i allsvenskan än. Han gjorde en fin försäsong men det har även där bara blivit ett mål hittills. Men man måste givetvis hålla ett eller två ögon på den så normalt målfarlige brassen för man bör inte låta honom få några lägen att göra mål. Den alltid målföre kapten Henrik Rydström är en pratglad profil som inte har gjort mål hittills men är nyttig som pådrivare i Kalmar FF.

Matchen i kväll kommer bli spännande och oviss. Men i och med att Djurgården vann i går så gäller det nu att inte förlora för dessa två lag som ligger långt ner i bottenträsket. Givetvis är pressen på oss eftersom vi har hemmaplan och inte har vunnit på länge över Kalmar FF. Men det är en press vi ska klara av. Nu är det vår tur att visa de Röda Bröderna att SöderBröderna är de som glöder mest. Jag tror det blir en småtrevlig match på Söderstadion där jag tror att Hammarby vinner med 3-0 och att Davies, Paulse och Geate blir målskyttar. Det gäller som vanligt att inte slarva i uppspelen, att spela fokuserat, att variera anfallspelet, att spela med fartfyllda passningar som river upp hål i KFF:s försvaret och slutligen sist men inte minst att sätta chanserna när de dyker upp. Nu går vi för första hemmasegern på Söderstadion.

Inga kommentarer: