måndag, maj 11, 2009

Oroande att insatser mot kvinnofridsbrott skärs ner

I en artikelserie i Aftonbladet har vi förra veckan kunnat läsa om kvinnor som mördas av män i sin närhet. Nu drar kriminalvården ner på behandling av män som är dömda för kvinnofridsbrott. Oroande anser Alice Åström, vice partiledare i Vänsterpartiet.

Några av de män som begår vålds- och sexualbrott mot kvinnor döms till fängelse, och behandling av personal som har specialkunskaper när det gäller dessa brottstyper.
I veckan som gick fick personalen på anstalten Viskan, som är en av de anstalter som länge har jobbat med män dömda för kvinnofridsbrott, beskedet att anstalten ska läggas ner. En av orsakerna är besparingar på grund av kriminalvårdens dåliga ekonomi.

- Det är oroande att kriminalvården drar ner på behandling av män dömda för kvinnofridsbrott och våld mot kvinnor. Risken att kriminalvården misslyckas i sitt uppdrag att motverka återfall är uppenbar. Det är mycket upprörande, säger Alice Åström, vice partiordförande i Vänsterpartiet.

Anstalten Viskan har goda resultat och har under lång tid varit fullbelagd. Vänsterpartiet krävde redan förra veckan svar från justitieministern i en interpellation.

- Kriminalvårdens arbete med att rehabilitera män som dömts för sexualbrott och kvinnofridsbrott kan inte överskattas. Regeringen säger att det är ett prioriterat arbete men skär ändå ner. Det är klart man måste fundera över om regeringen helt tappat greppet om rättsväsendets ekonomi och struktur, säger Alice Åström (V).

Inga kommentarer: