fredag, april 27, 2007

Kommunfullmäktige i miljöns tecken

Man märker att klimathotet är väldigt aktuellt i dessa dagar och där har den f.d. amerikanska presidentkandidaten Al Gores film ”En obekväm sanning” bidragit till denna debatt. Detta präglade även måndagens kommunfullmäktige här i Emmaboda. Det började med ett tema där Lars Kylefors informerade om den nya vattenförvaltningen som är bildad kring Lyckebyån och dess vattenförgreningar. Lyckebyån rinner genom tre län och tre kommunen. Länen är Kronoberg, Kalmar och Blekinge och kommunerna är Lessebo, Emmaboda och Karlskrona. Tar man med vattenförgreningarna blir det ytterligare några kommuner som Tingsryd, Kalmar och Torsås kommuner. Då förstår ni att det är ett rätt så stort vattenförvaltning. Även Lars Kylefors berörde framtidens klimathot.

Två av de beslut vi tog på fullmäktige hade med miljö att göra. Vi beslutade att kommunen skulle satsa på mer ekologisk odlad mat till våra skolor och äldreboenden. Där även transporterna av livsmedeln togs upp. Vi beslutade att kommunens anställda skulle gå en Eco-driving utbildning. Eco-Driving är ett utbildningspaket som lär dig köra sparsamt och ekonomiskt samtidigt som du värnar om miljön. Det handlar om teknik, miljö och ekonomi i samverkan. Fast denna utbildning gick jag redan 2002 eftersom jag kör en del på natten så jag trodde att utbildningen redan fanns i kommunen, så lite förvånad är jag, men som jag sa från talarstolen bättre sent än aldrig.

Vi beslutade även att anslå medel till att anlägga en nödvändig gång och cykelväg i Vissefjärda. Det går många tunga lastbilar genom samhället så trafiksituationen är besvärlig så denna gång och cykelväg är mycket viktigt för Vissefjärda. Det gäller bara att få alla att använda denna nyblivna väg.

Det var de viktigaste besluten i måndagens sammanträde som var den roligaste hittills med intressanta debatter och bra beslut.

1 kommentar:

Mats sa...

Handla mat som är producerad i närområdet och helst utan mellanhänder.
Köp in ett gäng cyklar åt kommunen. Inne i Emmaboda går det fortare att cykla.