lördag, april 14, 2007

Hammarby IF- Trelleborg FF

Hammarby tog sin första seger när man i sin hemmapremiär besegrade Trelleborg FF med 3-0 efter 1-0 i paus. Seger blev till slut rättvist även om det såg krampaktigt ut i de grönvita benen. Matchen var mer kamp än skönspel, men det var Hammarby som hade hand om taktpinnen. Richard Kingson i Hammarbymålet startade matchen med att inte kunna klistra en enkel skott mot sig utan sjabblar bollen ut till hörna. Kanske en släng av nervdaller inför hemmapremiären för det var gott om folk på läktaren i solskenet på Söderstadion. Nu blev hörnan resultatlös. Men de grönvita flyttar upp spelet och i den nionde minuten får Hammarby en frispark. Emil Johansson slår en lång boll tvärs över plan där David Johansson tar emot och i sin tur gör ett fint inlägg mot straffområdet där Paulinho möter med en volley som letar sig in i mål bakom en chanslös Trelleborgsmålvakt och 13 227 (- 22 TFFare) personer exploderar i årets första måljubel. Fortsättningen av halvleken bjuder på kamp och fula tag på plan där speciellt Trelleborgs Michael Mensah ska vara glad att han inte blev utvisad. Bortalaget var stundtals väldigt uddlösa framåt och när man väl skapar lägen så missas det. Självförtroendet verkar inte finnas där hos skåningarna. Erik Sundin får den största chansen då han kommer loss efter ett missförstånd i Bajenförsvaret. Men tur för oss så skjuter han tätt utanför stolpen. Han hade all tid i världen att avancera närmare mål. Matchen fortsatte att vara hafsig med dåligt passningsspel. Jag tycker nog att Hammarby har för lågt bolltempo. Man hittar inte varandra på plan riktigt än och hoppas att de blir bättre de närmaste matcherna. Första halvlek slutar med en rättvis Hammarbyledning 1-0

Andra halvlek var det Trelleborg som för första gången i matchen visade upp ett anfallsspel med farliga inlägg som gav Hammarbyarna vissa problem. Tio minuter in i andra fick Michael Mensah ett grymt läge efter att ha snappat upp ett instick bakom Bajens backlinje. Men hans skott blev otroligt lam och gick en bit utanför målramen. Men efterhand som halvleken fortgick blev det mer och mer stabilare i Hammarbys uppspel. Man hittar varandra enklare och man skapar visst tryck mot Trelleborgs mål. Efter en otäck kollision efter ca 60 minuter bärs backen Emil Johansson ut på bår med befarad huvudskada. Hoppas bara att det inte är allvarligt. Gunnar Gunnarsson kliver in i stället och gör en mycket stabil sista halvtimme. Trelleborg mattas av mer och mer och får ägna resten av matchen till att försvara sig. Mer spets i anfallet för de grönvita blir det när Charlie Davis bytts in i den 70 minuten istället för Sebastian Castro Tello och välkomnas med mäktiga applåder och jubel från Bajenläktarna. Davis presenterar sig direkt genom att med en härlig fint göra bort två Trelleborgare och passa bollen mot mitten till Louay Chanko som tyvärr inte får träff på bollen. I den 82 andra minuten avgörs matchen när Erkan Zengin gör 2-0. Zengin fintar bort en Trelleborgare i straffområdet och sen skjuter bollen mellan benen på Trelleborgs målvakten. Det var som en stor lättnad infann sig över Hammarbyarna när 2-0 kom för den glädje man visade vid målet går inte att tolka på annat sätt. Skönt även för oss supporters för nu är matchen avgjord. Den avslappnade attityden visade sig även under spelet. Nu flöt uppspelen och passningarna bättre. Löpningarna kom i rätt ögonblick. Man glimtade till och visade att potentialen för att vara ett topplag finns där. Efter 90 minuter bytts målskytten Zengin ut mot Jeffrey Aubynn. Strax därefter har Paulinho ett tungt skott som vi ser gå spikrakt bort mot mål men Trelleborgsmålvakten räddar bollen ut till en hörna. Hörnan läggs kort av Chanko till Jeffrey. Jeffrey spelar tillbaka till Chanko som får tid på sig att slå inlägget. Bollen nickas snyggt in i mål av Sebastian Eguren till 3-0. Domare Martin Hansson blåser av matchen och Hammarby vinner med 3-0.

Rättvis seger till slut som gör att självförtroendet kommer att stegras. Man visar trots allt att man är ett kämpande lag, att viljan finns och det kommer att bli bättre. Vi måste bara bli mer stabila i passningsspelet och öka bolltempot. Försvaret måste bli mer samspelt och få höjt självförtroende. Men Hammarby är på rätt väg och denna seger gör att alla från spelare till ledarstaben kan få arbetsro att ladda inför det stundande derbyt på Råsunda mot AIK.