söndag, april 29, 2007

Hammarby IF- IF Brommapojkarna 4-0

Hammarby besegrade hemma Brommapojkarna med klara 4-0 efter två briljanta mål av Petter Andersson i första halvlek. Matchen inleddes lite avvaktande med ett Brommapojkarna som backade hem för att satsa på kontringar. Hammarby inledde lite försiktigt väl medvetna om BPs förmåga att ställa om snabbt. Kanske skulle BP ha haft en straff i matchinledningen med jag tycker nog att Olof Guterstam föll lite väl enkelt i straffområdet av David Johansson lätta knuff. Men det kändes redan från början att Hammarby var på tårna i denna match även om det tidiga första målet givetvis var viktigt och befriande. Det blev en frispark i den 15 minuten, ganska långt från straffområdet. Louay Chanko petade fram bollen till Petter Andersson som tar en eller två kliv till och klipper till. Bollen flyger mot mål från 30 meter men skruvar sig bort från målvakten och högt in i nätmaskorna. En totalt chanslös Brommapojk i målet får konstatera att Bajen har tagit ledningen med 1-0. Inte nog med detta. Sex minuter senare slår den unge liraren från Ljusvattnet till igen. Denna gång närmare mål men fortfarande utanför straffområdet. Det är Paulinho som passar bollen till Petter Andersson som ännu en gång avlossar stora kanonen. Denna gång går bollen lågt och skruvar sig inåt mål och borrar in sig nära stolpen och in i mål. 2-0 är ett faktum och Petter Andersson har presenterats sig i sin första match från start i årets allsvenska. Nu är det ett lag på plan och ju längre matchen fortgår desto mer självförtroende får Hammarbyspelarna. Fast fortfarande är det inte helt glimrande spel som visas upp. Det är alltför många individuella misstag och felpassningar för att det ska bli högsta betyg. Men chanser skapas men fler mål blir det inte i första halvlek även om Sebastian Eguren hade ett jätteläge att öka på Bajen ledningen. Han får bollen framför BPs mål men går på kraft och målvakten täcker och räddar undan till en hörna.
Det var ingen första halvlek som var speciell på något sätt om det inte vore för Petters två drömmål. Men ändå en rättvis Hammarbyledning i paus. Ju längre halvleken fortgick desto mer kontrollerade Hammarby skeendet på planen. Brommapojkarna tilläts inte skapa någon som helst farlighet utan stabilt försvarsspel av de grönvita. Anfallsspelet var också godkänt i första halvlek. Charlie Davis var lite osynlig men det han gjorde var bra. När han väl fick bollen så visade han sin teknik och är ett orosmoment för motståndarens försvar.

Christian Traoré hoppade in direkt efter paus istället för José Monteiro som hade ont i nacken. Traoré har inte varit med i Hammarby sen 2002 då han var väldigt bra i försvaret. Hammarby inleder andra halvlek på ett bra sätt. Man trillar boll väl medvetna om sin 2-0 ledning. Brommapojkarna får knappt låna bollen. Men snart så blev det lite väl mycket duttande med bollen och BP kom fram på kanterna och oroade lite Hammarbys försvar. Men då visar sig vår Bajenmålvakt Richard Kingson upp från sin allra bästa sida. Lugnt och placeringssäker plockar han ner inläggen eller gästernas försök till avslut. Efter 56 minuter kommer Charlie Davis loss från sin försvarare som dock drar han i tröjan men Davis tillåts avsluta och han lobbar bollen utanför. Men domaren dömer straff för Hammarby för den tröjdragnignen. Fram kliver Sebastian Eguren och slår straffen lågt nära stolproten men Kristoffer Björklund är där och räddar straffen. I den 71 minuter så kliver matchen kanon Petter Andersson ut och få mottaga de 13 114 på Söderstafiond stora jubel. Det var inte bara målen som publiken applåderade åt utan även Petters arbetsinsats under hela den tid han var på plan. I stället kliver Harris Laitinen in. Med kvarten kvar att spela får Hammarby en hörna. I kölvattnet på den hörnan så slår Erkan Zengin ett inlägg som Christian Traoré når högst på och kan i en härlig båge över målvakten nicka in 3-0 för hemmalaget. Traorés glädje efter målet gick inte att ta miste på. Men de skulle komma mer. I den 81 minuten får Harris Laitinen en bra träff som målvakten enhandsräddar men bollen går ut till Charlie Davis som släpper bollen till Paulinho som strumprullar in 4-0 i målvaktens bortre stolpe. Ingen jätteskott från Paulinho men effektivt då han gör sitt andra mål för säsongen. Sen får även Richard Kingson briljera i målet då han gör en fin räddning på Olof Gutenstams distansskott. Hammarby gör sitt sista byte då Erkan Zengin bytte med islänningen Heidar Juliusson med några minuter kvar att spela. Matchen slutar 4-0 till Bajen.

Andra halvlek klart godkänt från Hammarbys sida. Även om gästerna var dåliga ska man inte förringa Hammarbys arbetsinsatts under matchen. Bra vilja, snygga mål, bra kombinationer och bra försvarsspel där även såklart målvakten ingår. Självklart förtjänar Petter Andersson ett stort plus, även Louay Chanko får ett stort plus för sitt slit. Sen får även hela laget ett stort plus för en väl genomförd match. I Brommapojkarna får målvakten Kristoffer Björkman godkänt av mig. Chanslös på målen men han såg till att det inte blev ett pinsamt ras för BP

Tränaren Tony Gustavsson är på rätt väg med sitt lag. Han tror på spelarna och de börjar tro på honom. Finns en del att jobba på fortfarande men som sagt var är man på absolut rätt väg. Nu väntar härnäst en ytterst svår bortamatch nästa tisdag då man ska ta sig an Malmö FF på bortaplan men vi ska inte känna oss slagna på förhand. Malmö ska vara ytterst bra om de ska slå oss.