tisdag, april 24, 2007

Inför AIK- Hammarby IF












AIK- HAMMARBY IF, RÅSUNDA KL.20 00

I kväll så är det så äntligen dags för årets första stockholmsderby mellan AIK- Hammarby på Råsunda. En match som har alla ingredienser som tänkas kan. Känslor, prestige, kamp, publikfest, nervositet hunger mm. Förväntan är stor inför kvällens drabbning

Förra årets matcher mellan laget slutade med 2 x 2-0 till Hammarby men ändå är AIK knappa favoriter enligt de allra flesta experter. Men jag tror mycket på Hammarby i kväll, jag tror att Bajen kommer att höja sig till max och spela med den energi och pondus som krävs för att vinna över AIK. Det måste vara inspirerande för de nya spelarna att springa in ett öronbedövande Råsunda. Tyvärr har vi mörka moln på derbyhimlen i form av skador. Mikkel Jensen, vår lagkapten, är skadad igen. Det är hans gamla ledbandsskada som slogs upp under en träning. Petter Andersson som gjorde årsdebut under cupmatchen i torsdags mot IFK Malmö, där han gjorde två av Hammarbys tre mål är magsjuk och hans medverkan i kvällens match är väldigt osäkert. Det är synd att båda inte kan vara med, de hade behövts i startelvan.

I mål kommer Richard Kingson att stå. Han har hållit nollan i två raka matcher nu, men nu kommer hans stora elddop.

Försvaret har ju inte riktigt spelat så stabilt under de första matcherna. Nu gäller det att de täpper till gnagarnas uppspel och löpvägar och även spelar säkert. Inget duttande i försvaret. Där har Suleyman Sleyman en nyckelroll som en ledarfigur som kan styra upp försvaret. Hoppas också att Jose Monteiros formkurva pekar uppåt. Han har inlett lite darrigt men förhoppningsvis kommer han ikväll upp i fjolårets fina form. På kanterna kommer vi förhoppningsvis att se två Johansson husera, nämligen Emil Johansson som vänsterback och David Johansson på högerbacken.

Mittfältet är ju lite osäkert med tanke på Petter Anderssons magsjuka. Men där kommer Sebastian Eguren ha en nyckelroll men även Louay Chanko som jag tror kommer att bli en liten gubbe i lådan. Han har avgjort derbyn förr och det är inte otänkbart att han sätter en eller två baljor i kväll. Även bolltrollaren Erkan Zengin är potentiell matchvinnare på mittfältet. Gäller för mittfältarna att leverera energi och säkra passningar till anfallarna men även hjälpa backarna med gediget försvarsspel.

På topp hoppas jag verkligen att få se Charlie Davis från start. Det är en riktigt intressant ung amerikan som jag har längtat efter att få se en hel match. Han hoppade in senast mot Trelleborg och visade upp sina trollkonster. Hans anfallskollega Paulinho är självskriven på topp. Han gjorde en riktig bra match mot Trelleborg. Men de gäller att anfallarna visar upp fantasi för att luckra upp AIK: s försvar. Men med två bolltrollare som Davis och Paulinho finns det goda förutsättningar för det.


AIK som av många tippas som en av guldfavoriterna kommer till derbyt med en seger och en förlust hittils. Segern kom i förra omgången då man slog IFK Göteborg på bortaplan och förlusten kom i premiären hemma mot Kalmar FF. Spelare att se upp med är ju givetvis anfallaren och brassen Wilton Figueiredo som hittills gjort ett mål. Han är ytterst målfarlig och man får inte ge han utrymme för sina dribblingar och skott. Man måste även hålla ett öga på hans anfallskollega slovenen Miran Burgic som även han gjort ett mål. Daniel Tjärnström på mittfältet är viktigt med sin rutin för AIK. Även Målvakten Daniel Örlund är en nyckelpelare för gnaget. Stor och reflexsnabb målvakt.

Som vanligt kommer det att bli mer kamp än skönspel i kvällens derby. Båda lagen satsar på vinst och det skulle betyda oerhört mycket för det laget som vinner i kväll. Hoppas verkligen att Bajen tar tag i matchen utan att för den skull göra avkall på försvaret. Det gäller att vara hungriga när målchanserna dyker upp och sätta bollen i mål bakom Örlund. Är man inte laddad till tänderna i ett derby när ska man då vara det? Början är självkart viktigt. Att man tar tag i spelet direkt och sätta sig i respekt hos gnagarna och få de ur balans. Då kommer publiken att vändas sig emot de och då kommer de att bli darriga. För försvaret gäller det att inte drälla med bollen utan spela säkert och tryggt. Man måste ha ett högt tempo både med och utan boll. Då låter man AIK att springa sig trötta och på det sättet ta ur energin från dem.

Jag tror och hoppas på seger, men det blir en tät och jämn match


Tips: 1-2



















Bajenflaggan vajar i Emmaboda inför kvällens match



















Den gör sig snygg från min lägenhet

2 kommentarer:

Mats sa...

Vacker, mycket vacker.

Anonym sa...

Säger som Mats...vacker mycke vacker.

Kram till dig broder/ Ullis på spaning i bloggvärlden din :)