onsdag, april 25, 2007

AIK- Hammarby IF 1-0

Hammarby förlorade gårdagens derby mot AIK med 1-0 efter samma siffror i paus inför 30 318 åskådare på Råsunda. Oavgjort hade varit mer rättvist i matchen då Hammarby skapade fler klara målchanser än AIK. Skönspelet lyste i sin frånvaro denna tisdagskväll men kampen var som vanligt intensiv. Hammarby skapade matchen första chans redan efter några minuter. Sebastian Eguren sliter vid till sig bollen som AIK backen vill få ut till inspark. Eguren tar några steg in mot straffområdet och försöker hitta Paulinho mitt framför AIK målet men han får inte tåspetsen på bollen för att styra in matchens första mål. Istället är det AIK som tar ledningen i den 12 minuten då bollen studsar gnagarnas väg. Wilton Figueiredo vann bollen mot Suleyman Sleyman som skulle rensa bort bollen. Bollen når Milan Burgic som i en närkamp med en Bajenback får fram bollen till Daniel Mendes som rullar in bollen bakom Richard Kingson i Hammarbymålet. Efter det är det AIK som för matchen utan att för den saken skull skapa någon målchans. Slaget om Råsunda stod som hetast på mittfältet. Den kampen tog Hammarby på allvar och gör en bra kämpainsats. Ju längre halvleken pågick desto mer tog Bajen över. Sebastian Eguren styrde en frispark från Louay Chanko tätt utanför. Minuterna senare får Charlie Davis ett läge men blir omkullsprunget av en AIK back. Bollen går dock fram till Paulinho som drar till ett hårt skott som går tätt utanför Daniel Örlunds mål. På övertid kommer den stora chansen och det var yrvädret Charlie Davis som får ett jätteläge när han springer sig ren mot AIK målet. Han rundade AIK målvakten men kommer ut på kortsidan och kommer ur läge men håller ändå bollen kvar i spel och får fram bollen till Paulinho som får en träff mot mål men bollen tar på en AIK back som rensar undan från påhälsning. Första halvlek var Hammarbys men ledningen hade AIK. Med lite mer flyt framför målet så hade en ledning för Hammarby i paus inte varit orättvist.

Andra halvlek bytte AIK två spelare. Ut med Vågan Rönning och Daniel Mendes och in med Patrik Karlsson och Bernt Hulsker på vänsterkanten. Andra halvlek blev också den väldigt jämn med mer kamp än skönspel. Massor av armbågar på fel ställen i nickduellerna var tyvärr vanligt under matchen. Mycket mittfältsspel med få klara målchanser. Hammarby fortsätta dock sätta press på AIK försvaret men gnagarna stängde effektivt i försvaret och kom man fram blev man avblåsta för offside. Dock hade Charlie Davis en delikates då han med en konstspark skickade bollen tätt över ribban. Synd att den inte fick gå in, det hade blivit årets mål i allsvenskan. Det var även fint förarbete av Erkan Zengin som dribblade av två AIK spelare innan han med ett fint inlägg skickade in bollen mot Davis. AIK skapade mer i andra halvlek än vad man gjorde i första utan att för den skull skapa något riktigt vasst. Bajens mittfält och backlinje fungerade bra om än darrigt. Brassen Wilton Figueiredo hade några frisparkslägen som dock inte förvaltades väl. En av de var dock Richard Kingson tvungen att tippa till hörna. Allteftersom halvleken fortgick mattades Hammarbys anfall. Tröttheten blev mer påtaglig för de grönvita krigarna. Hammarby gjorde tre byten i andra halvlek. Sebastian Castro-Tello byttes ut mot en efterlängtad Petter Andersson i den 66 minuten. Petter gör en godkänd insats de minuter han är med i matchen som bådar gott för kommande matcher. Byte i försvaret blev det när Gunnar Thor Gunnarsson hoppade in istället för Emil Johansson och slutligen ett byte som jag tyckte var konstigt när Haris Laitinen kom in istället för David Johansson i den 91 matchminuten. Den borde ha kommit tidigare. På övertid så får Hammarby en sista chans då Petter Anderssons skott täcktes med handen av en AIK back strax utanför straffområdet. Frisparksläget togs av Sebastián Eguren, men med en mur som knappast höll avståndet nådde skottet aldrig fram. Domaren blåste av matchen och AIK-spelarna jublade och deppigt för Hammarbyspelarerna

Förlust alltså i årets första derby för Hammarby fast det skulle ha varit mer rättvist med ett oavgjort resultat. Hammarby gör en godkänd insats i derbyt, det är bara det sista som fattas. Men AIK gjorde det svårt för Hammarby att komma fram och de malde ner Bajens anfallsspel sakta men säkert under andra halvlek. Detsamma gäller för den kritiserade grönvita backlinjen som jag tycker trots darrigt spel utmanövrerade AIK offensiva spel. AIK skapade inte så mycket framåt. Det var bara vid målet som det brast lite i försvaret. Målvakten Richard Kingson gör också en bra insats där han inte ställdes på alltför hårda prov tack vare ett bra försvarsspel. Det som var mest glädjande var Hammarbys kämpaglöd som varade i 90 minuter. Man gav allt i närkamperna och vek inte ner sig. Jag tycker att Charlie Davis kommer att bli en tillgång för Hammarby. Han visade upp att han är en stor talang som kommer att blomma ut under den allsvenska säsongen. Louay Chanko höll under hela matchen hög klass. Även Sebastian Eguren gör en bra match fast han fick en del armbågar i huvudhöjd som inte beivrades av domaren Stålhammar. Det innebär att Eguren ibland fokuserade för mycket på domarens bedömning. Stålhammar gör ingen av sina bättre matcher. Han borde ha kunnat hitta några gula kort även för AIK, för det fanns tillfälle för det under matchen. Nu gäller det inte se alltför negativt på detta utan att slicka såren och ladda om snabbt igen, för det är match redan på söndag då ett nytt derby stundar då Bajen möter nykomlingarna Brommapojkarna hemma.