måndag, april 16, 2007

De arbetslösa betalar de rikas skattesänkningar

Det saknas konkreta åtgärder för jobb och jämställdhet i vårbudgeten. Istället för att investera i välfärden avskaffar regeringen förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, vilket ökar klyftorna utan att skapa några nya jobb.

- En stor brist är att den goda ekonomin inte omsätts i fler jobb i kommunerna. Det krävs fler lärare för att höja kunskaperna i skolan. Vi behöver anställa fler för att höja kvaliteten i äldreomsorgen. De pengar som finns används istället på sämsta möjliga sätt fördelningspolitiskt. Det här är de förlorade möjligheternas vårbudget, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (v) i en kommentar till vårbudgeten.

Ulla Andersson är också kritisk till regeringens syn på löner och utbildning:

- Vänsterpartiet och fackföreningarna vill höja kvinnors löner och skapa trygga heltidsjobb för alla. I budgeten skriver regeringen öppet att man vill se fler låglönejobb och ökade löneskillnader, säger Ulla Andersson.

Finansminister Anders Borg medger att de stora skattesänkningarna - avskaffandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten - är orättvisa och att de ger mest till de rika.

- Skattesänkningarna ökar klyftorna. Borgs budget gynnar förmögna som bor i dyra hus. Men en arbetarfamilj med normal inkomst får inte ens tillbaka den tusenlapp som borgarna lovade i valet. Arbetslösa får betala dyrt för skattesänkningarna, säger Ulla Andersson.

Regeringen slår rekord i kreativ bokföring när det gäller miljön. Den borgerliga alliansens två stora satsningar, miljöbilspremien och havsmiljön, betalas med pengar från satsningar på biologisk mångfald i skog. I skogen finns hälften av de hotade arterna.

- Den hotade skogen får betala till det hotade havet, det är inte en ansvarsfull politik. Klimatpolitiken fortsätter att vara en akilleshäl för regeringen, säger Ulla Andersson.

Inga kommentarer: