Vänsterpartiet ordnade på onsdagsförmiddagen ett seminarium med anledning av det förslag om tidsbegränsade anställningar som regeringen kommer att presentera på torsdag.
Förslaget innebär bland annat att man inför en ny anställningsform som är en allmän visstidsanställning. Det betyder att en arbetsgivare, oavsett skäl, kan visstidsanställa en person under maximalt 24 månader.
Med i panelen som diskuterade förslaget fanns bland andra Kurt Junesjö, före detta arbetsrättsjurist på LO/TCO rättsskydd. Han menade att lagstiftningen gällande tidsbegränsade anställningar redan idag är vår mest diskriminerande lagstiftning, eftersom det är utlandsfödda, kvinnor och ungdomar som tydligast drabbas och förlorar tryggheten på arbetsmarknaden, och att regeringens nya förslag gjorde situationen ännu värre.
Kent Brorsson, som är arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, var inte heller nöjd med förslaget, men från den rakt motsatta utgångspunkten, att det inte skapade tillräcklig flexibilitet. Han menade att dagens arbetsmarknad ställer ännu större krav på möjligheten att öka och minska arbetsstyrkan efter kundernas behov.
Detta vände sig Maria Norrbin Karlsson, ombudsman från Hotell- och restauranganställdas förbund i Göteborg, emot. Hon underströk att när det gäller till exempel säsongsarbete, som Kent Brorsson nämnt som exempel, och som är vanligt i Hotell- och restaurangbranschen, så är det redan reglerat genom deras egna kollektivavtal, så att arbetsgivarnas behov är tillgodosedda. Ökade möjligheter att visstidsanställa leder alltså bara till en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel.
Den som var nöjdast med propostitionen var Catharina Elmsäter Svärd (m), ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Hon såg det som ett sätt att sänka trösklarna för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in. Hon menade även att det kunde krävas fler steg i samma riktning i framtiden, men underströk samtidigt vikten av att hitta en balans mellan arbetsgivarnas behov och de anställdas krav på trygghet.
Josefin Brink, som sitter i arbetsmarknadsutskottet, representerade vänsterpartiet. Hon lyfte fram den omöjliga situation man befinner sig i om man saknar tillsvidareanställning och däremed är hänvisad till att hoppa runt på olika tidsbegränsade anställningar. En situation som också gör det betydligt svårare att tillvarata sina egna intressen gentemot arbetsgivaren. Josefin Brink delade också, liksom Kurt Junesjö och Maria Norrbin Karlsson, mångas farhågor att detta leder till tystade arbetsplatser, där möjligheten att säga ifrån och kräva sin rätt begränsas ytterligare i och med längre tidsbegränsade anställningar. Maria Norrbin Karlsson beskrev situationen för många av hennes medlemmar, där de som ringer är rädda för att deras arbetsgivare ska få veta att de kontaktar facket.
Regeringens proposition om tidsbegränsade anställningar släpps torsdag den 12 april och träder i kraft den 1 juli 2007.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar