torsdag, april 19, 2007

Åforssatsning ger eko

För en månad sedan bildades Åfors Teatersällskap, i helgen är det stor teaterhelg i Åfors med besök av Dan Nerenius och Roland Jansson och i mars nästa år hoppas man ha premiär på nästa pjäs. Och den här veckan har Susanne Gustavsson och Jensy Elvung från teatersällskapet tillsammans med manusförfattaren Roland Jansson varit på besök i LO-borgen i Stockholm för att träffa de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagens kulturutskott, samt ett 15-tal andra kulturprofiler för att berätta om teaterprojektet i Åfors.

Blev inbjudna

- Vi fick en inbjudan från Ingemar LE Göransson som är kulturansvarig på LO, och som var den via hade kontakt med när vi skulle söka KIA-bidrag (Kultur I Arbetslivet) till vår teatersatsning, och som ville att vi skulle komma upp och berätta om vårt projekt för politikerna.
- De verkade väldigt positiva till det vi berättade, och framför allt tyckte att det hela kändes seriöst, påpekar Susanne och Jensy, som även ska besöka kulturdagar på Runö i början på juni då kulturens framtid ska ventileras, och även riksdagens kulturutskott senare i sommar.
På hemmaplan jobbar man vidare febrilt med teaterplanerna och i slutet på mars bildades Åfors Teatersällskap, vars styrelse består av ordförande Gitte Lind, vice ordförande Susanne Gustavsson, sekreterare Eva Kraemer Karlsson, kassör Jensy Elvung, Anders Andersson, Paula Engman och Dan Hellborg, med Bo Theen och Nicke Grozdanovski som ersättare.


Intensiv teaterhelg

Och redan i morgon fredag inleds en riktig teaterhelg i Åfors.
- Då kommer vår regissör Dan Nerenius hit. Han kommer själv att framträda med ett program med dikter som handlar om skådespelaren Kent Andersson, och även berätta lite om hans liv.
Sedan på lördag och söndag så blir det en träff för oss i teatern med Dan Nerenius och med Roland Jansson, där vi ska diskutera framtidsplanerna.
Roland Jansson ska skriva manuset även till teaterns nästa pjäs, och man ska nu diskutera kring innehållet i denna tillsammans med teatergänget i Åfors.
- Vår förhoppning är också att få pengar beviljade från Kulturrådet och Sparbanksstiftelsen Kronan så att vi kan anställa Dan Nerenius som regissör, och det får vi besked om i juni.
- Tanken är sedan att repetitionerna ska kunna komma igång till hösten och att den nya pjäsen ska ha premiär i mars nästa år, säger Susanne och Jensy.


Marknad i höst?

Två sanna teaterentusiaster som nu även fått ge sin syn och berätta om det minst sagt lyckade teaterprojektet i lilla Åfors för riksdagens kulturpolitiker.
Och idéerna de bara strömmar ut från dem:
- Ja, vi har bland annat tankar på att ordna med en marknad i Åfors till hösten i samarbete med glasbruket, facket och Folkets Hus.
- Tanken är att det skulle kunna ske i samband med Allsboafton under Allhelgonahelgen och vara förlagt till området kring glasbruket.
- Tidigare fanns ju friveckomarknaden vid ladugården i Åfors och den har varit saknad, så tanken är att det ska vara i samma tradition med mycket hantverk, berättar de entusiastiskt.


Anders Karlsson, Östran

Inga kommentarer: