fredag, september 30, 2011

Socialdemokratisk svek i Nybro

I Nybro kommun styr förnärvarande ett rödgrönt styre som innehåller (S), (V) och (MP). Men nu verkar Socialdemokraterna med det nyblivna kommunalrådet Marcus Lund bedriva hemliga samtal med den borgerliga oppositionen nämligen (M) och (C). Det tidigare kommunalrådet Inger Rydbrink gjorde sin sista fullmäktige i veckan, hon avgick av hälsoskäl i sommars och det tidigare kommunalrådet Marcus Lund kom tillbaka på samma post.

Men nu har socialdemokraterna med Lund i spetsen satt snurr på hela den politiska kartan genom att föra hemliga svekfulla samtal med oppositionen. Svekfulla är dem med tanke på att man inte har på något sätt informerat mina partikamrater i Nybro utan man har gått bakom ryggen på Vänsterpartiet. Vill man ha en förändring måste man ha så pass mycket ryggrad att man på något sätt för diskussion med de nuvarande samarbetspartnerna innan man vill hoppa i säng med en annan eller andra. Kaj Raving från Vänsterpartiet i Nybro skriver bl a på sin blogg:

"Och ville man bryta samarbetet så vore det onekligen klädsamt om man yppat det för oss först, samarbetspartnern, innan det kom ut i media. Nu känns det mest som om de agerar som tonårskillen som är så rädd att tala om att han vill göra slut att han istället ändrar sin facebookstatus. Bara patetiskt med andra ord"

Men de är inte bara ett svek mot Vänsterpartiet utan även mot de socialdemokratiska väljarna som nog inte är så lyckliga över att sossarna agerar på detta sätt. Sen har (S) satt sig i en rävsax och satt kommunens stabilitet ur spel. Detta genom att Moderaterna redan tackat nej till samarbetet och Centerpartiets ledning är inte heller positiva men ska avgöra frågan genom ett medlemsmöte. Vad händer om Centern säger Nej? Jag tror inte samarbetet med Vänstern och miljöpartiet kommer fortsätta efter detta fegspel från sossarna. Alternativ är att nya förhandlingar påbörjas och då hoppas jag att vänsterpartiet i Nybro höjer sina krav för att fortsätta samarbetet för detta svek från sossarna måste kosta för deras del. Men de är väldigt svårt att se hur ett fortsatt samarbete mellan partierna kommer att gå utan stora förtroendeproblem. Sossarna bär ett stort ansvar för detta.

Sen börjar jag undra om inte det fanns andra skäl för Inger Rydbrinks avgång? Jag tycker att denna historia visar att planerna från (S) funnits en tid att bryta det nuvarande avtalet och att Inger Rydbrink inte velat det. Därför avgick hon troligtvis av detta och krattade manegen för Markus Lunds återkomst. För ett sådant här avtalsbrott gör man inte på en kafferast så planerna måste ha funnits där en tid även under Rydbrinks styre och att hon inte kunde ställa upp på detta.

Inga kommentarer: