söndag, september 04, 2011

Nej tack till välgörenhetsavdrag!

I budgetpropositionen för 2012 föreslås att ett skatteavdrag för gåvor till vissa ideella organisationer införs, det meddelade regeringen igår. Gåvomottagarna är organisationer som ägnar sig åt hjälpverksamhet, t.ex. för hemlösa, personer med missbruksproblem eller sjuka.

- Det är ett helt annat system vi ser växa fram, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Istället för att välfärden finansieras efter förmåga och fördelas efter människors faktiska behov, så vill regeringen och Kristdemokraterna att man ska stå med mössan i hand och ta emot välgörenhet. Vi menar att det är mycket bättre att satsa pengar på den offentliga välfärden som vi alla är med och bestämmer över, än på skatteavdrag till vissa utvalda organisationer.

- Vänsterpartiets syn på skattesystemet är att det ska vara enkelt, robust och utformat så att det har så få undantag som möjligt. Den borgerliga avdragshysterin inom skatteområdet skadar mer än nyttar i det långa loppet, menar Jacob Johnson, Vänsterpartiets skattepolitiske talesperson.

Inga kommentarer: