tisdag, september 27, 2011

Bajen reste sig på nio

Det såg att sluta precis som vanligt men med kvarten av matchen i Västerås steg Maic Sema fram och gjorde sitt andra mål och vände ett hotande förlust till en befriande 2-1 seger. Men som sagt var, i 75 minuter såg det väldigt jobbigt ut i den för bägge lagen så betydelsefulla matchen. Hammarby spelade för att bryta den negativa trend som laget haft under sommaren, eller ja nästan hela serien och att få kontakt med lagen ovanför det negativa kvalsträcket. Västerås å sin sida kämpade för att få kontakt med detta kvalsträck eftersom de ligger näst sist och på nedflyttningsplats Det var VSK desperation som var den vägvinnande i första halvlek och de var dem som skapade de bästa chanserna i första halvlek. Jonas Hellgren sköt högt över när han helt ren satte foten till i ett inspel mitt Bajens straffområde, och högerbacken Victor Nilsson-Lindelöf var ännu renare och ännu närmare mål när han drämde bollen i kryssribban knappt 20 minuter in i matchen. Hammarby däremot hade svårt att skapa några större farligheter med undantag av Marcus Törnstrand farliga nick på en hörna som räddades på mållinjen. Men mållöst efter första.

Andra halvlek hann knappt starta när VSK: spelaren Filip Tronêt rann igenom Bajenförsvaret och sparkade in 1-0 från nära håll. Då hade klockan nått den 49 minuten och även om nästan hela andra halvlek återstod så kändes det väldigt tungt. Vi har ju sett tidigare hur svårt Hammarby har haft att vända matcher och i detta skede av matchen hamna i underläge kändes väldigt jobbigt. Men Hammarby hade något annat att bjuda på denna septemberkväll till de många tillresta fansen och vi alla andra som följer laget i vått och torrt. Det dröjde inte länge innan Hammarby gjorde 1-1 och de var Maic Semas mål. Han hade kontroll över bollen, i den 61 minuten, i trakterna utanför VSK:s straffområde, tittade upp och smekte in bollen med vänstern i målvaktens bortre, högra hörn. Hammarby visade stor vilja och energi under andra halvlek som blev den bästa på bra länge. Man tryckte på mot VSK:s mål och tvåan hängde i luften. Den kom med kvarten kvar och det var återigen Maic Sema som gjorde målet. Han erövrade påpassligt bollen från en VSK-försvarare och kom fri med målvakten. En elegant fint senare kunde Maic rulla in bollen i tomt och övergivet mål och sedan fira sitta andra mål för dagen tillsammans med Hamamrbyfansen. Eftersom en seger skulle betyda så mycket för oss så var sista kvarten nästan olidlig. Vi har ju tappat ledningar förr och det skulle vara förödande med vårt tabelläge att göra det mot Västerås borta. Ju närmare full tid matchklockan kom, desto mer satsade ett desperat Västerås framåt och skapade lägen för kvittering. Deras stora chans kom i den 91 minuten när först Mattias Mete kom helt ren till höger i Bajens straffområde. Johannes kom ut perfekt och räddade avslutet, men returen gick rätt ut till Temesgen Berhane. Han lyckades dock inte hålla bollen innanför målramen och till vår glädje var det många bajenhjärtan som där åkte ner från halsgropen. Några minuter senare kom den befriande slutsignalen som innebar tre mycket viktiga Hammarbypoäng och nu finns det goda möjligheter att denna mardrömssäsong ändå kan sluta lyckligt.