tisdag, september 13, 2011

S, V och MP tar strid för ersättning till fosterhemsbarnen

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är eniga om att regeringens linje är felaktig angående den uteblivna ersättningen till vanvårdade och kommer att agera i riksdagen för ett annat beslut.

Regeringen lämnade i lördags genom statsrådet Maria Larsson KD besked om att de barn som vanvårdats i fosterhem inte ska få någon ekonomisk ersättning.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är eniga om att regeringens linje är felaktig och kommer att agera i riksdagen för ett annat beslut.
De tre partierna kommer att föreslå att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med ett förslag om ersättning till de drabbade i enlighet med det utredningsförslag som presenterades våren 2011.

- Genom regeringens besked sviks dessa barn ytterligare en gång. Det får inte ske. Sverige har som land en skyldighet att göra upp med det förflutna och ge dessa barn upprättelse. Därför agerar vi för att få beslutet ändrat, säger Lena Hallengren S, vice ordförande i riksdagens socialutskott.

- Vi måste ta deras berättelser på allvar och ge en tydlig signal att detta inte får fortsätta att hända. Upprättelseutredningen har ett genomarbetat förslag för att ge dessa barn ersättning, säger Eva Olofsson V, ledamot i socialutskottet.

- Regeringen har svikit dessa barn och man har som minoritetsregering dessutom hanterat frågan mycket illa. Regeringen borde ha haft överläggningar med oppositionen innan man tog beslut i denna fråga, men det har man inte haft, säger Agneta Luttropp MP, ledamot i socialutskottet.

Fakta: Utredningen från i våras är SOU 2011:9 "Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården.

Inga kommentarer: