fredag, september 23, 2011

Oroväckande signaler från The Glass Factory

I dag kan man läsa i de lokala medierna att besökarna sviker Glass Factory i Boda Glasbruk. Av de 40000 besökare som kalkylerades för att de ska runt har hittills bara 13000 hittad dit. Det ger enligt tidningen Östran ett underskott på 1,7 miljoner kronor och det är inte alls bra. Tidigare har Emmabodas kommunalråd Ann- Marie Fagerström sagt att museet inte ska påverka övrig kommunal verksamhet, ett påstående hon enligt Barometern sagt vara fel. Till tidningen Barometern säger hon "Om museet inte bär sig kommer vi inte lägga ner det. Blir det dessutom ett stort minus måste vi se var vi hämtar dem pengarna". Det låter oroväckande och det sänder obehagliga signaler ut till våra verksamheter i kommunen och till kommuninvånarna

Jag tycker denna satsning som i grunden är bra har missköts och kommunledningen har tappat kontrollen över det. Det är bara ett halvår sen som kommunfullmäktige med minsta möjliga marginal, 21-20 i voteringen, sa ja till 24 miljonersborgen gentemot det kommunala fastighetsbolaget EMFAB som äger glasbruksfastigheten i Boda. Vi i vänsterpartiet röstade Nej till detta för vi tyckte att allt började gå överstyr och att kommunledningen inte hade det minsta ödmjukhet utan det skulle forceras på så snabbt som möjligt. Vi hade hellre sett att man gått försiktigt fram och byggt upp museet undan för undan. Nu satsade man allt på ett kort och tyvärr ser det ut som om det misslyckats. Att ha fantasi och framåtanda är bra men att inte ha en broms och reflektionsförmåga kan leda till att man kör i diket och att man inte kommer upp på banan igen. Bara en sådan enkel sak att det inte är skyltat från väg 25 är obegripligt. Nu vet jag att de är på gång men det är så dags, skyltarna med hänvisning till The Glass Factory och andra sevärdheter i Boda Glasbruk borde naturligtvis ha varit på plats redan invigningsdagen i mitten av juni.

Vi i vänsterpartiet var positiva till satsningen från början. Vi var positiva till köpet av glasskatten, vi var positiva till köpet av glasbruket och vi är positiva till att skapa någon form av glasmuseum i Boda. Det var nödvändigt att göra något i Boda för att få samhället att leva upp, men de var inte nödvändigt att skynda på så snabbt så man tappade kontrollen. Det var därför vi i mars månads fullmäktige röstade nej till den kommunala borgen på 24 miljoner kronor för det är också viktigt att vara ödmjuk inför satsningen, att vara noggrann och att ibland stanna upp och reflektera. Det är ändå mycket pengar det rör sig om (40 miljoner sammanlagt) och det måste man vara försiktig att handskas med.

Nu när museets intäkter går minus så förväntar jag mig att de ansvariga till Glass Factory med Ann-Marie Fagerström i spetsen fullföljer det de har sagt enda från början att satsningen inte ska gå ut över kommunal kärnverksamhet. Allt annat vore förödande för hela kommunens trovärdighet.

Inga kommentarer: