lördag, september 03, 2011

Förhoppningsvis slut på det kommunala bugandet för hovet

I våras skickade kommunledningen här i Emmaboda en förfrågan till kungen Carl XVI Gustav om han skulle tänka sig att inviga The Glassfactory i Boda Glasbruk. Nu hade inte kungahuset tid med det utan det blev Håkan Juholt som invigde museet den 18 juni. Men kommunledningen med kommunalrådet Ann- Marie Fagerström (S) i spetsen gav sig inte över att få rojalistisk glans över Bodasatsningen. I mitten av augusti kunde man läsa att man skickat ett brev till hovet med en förfrågan till prins Carl Philip om att formge en serie glas för The Glass Factory. Carl Philip har gått en designutbildning och om han är duktig eller inte vet jag inte men bara för att han är en prins trodde kommunledningen att man skulle sprida en glans över satsningen i Boda Glasbruk. Men i dag kunde man i Östran läsa att prinsen tackar föga överraskande nej till att designa glas för att han inte har möjlighet att ta på sig fler designuppdrag.

I och med denna andra nobben så får vi hoppas att det är slut med det kommunla bugande för hovet. Vad säger att en prins ska designa glas bara för att han råkar vara prins och gått utbildning. En satsning blir inte varken bättre eller sämre för att det är prins som designer glaset. Jag tror att det finns andra som är bra på design också men som inte blir tillfrågade. Det är där man måste fortsätta med lokal satsning på unga designers som är hungriga och tänker både nytt och gammalt. Sådant finns det i Glass Factory redan i dag och det tror jag är rätt väg. Men att tänka stor är absolut inte fel men man måste låta den satsningen vi har i dag landa hos turisterna men även hos lokalbefolkningen. Detta är den första sommaren med Bodasatsningen och ännu har vi inte sett dem slutliga siffrorna av naturliga skäl eftersom året fortfarande pågår.  
Jag tror på satsningen men man måste även vara ödmjuk också. Annars kommer inte The Glass Factory att överleva och det vore en stor sorg för både Boda Glasbruk, kommuen och glasriket

Inga kommentarer: