söndag, april 15, 2007

De fem bästa komediserierna

En riktig bra komediserie är underbart att följa. Man sitter dubbelvikt varje avsnitt och det går inte att slita sig ifrån dumburken. Det har gått många bra komediserier och många dåliga också. Här kommer min högst personliga lista över de fem bästa komedierna i mina ögon:

5. 'Allå, 'allå, 'emliga armén: Är en brittisk komediserie från 1982 - 1992 skapad av David Croft. Serien hade svensk premiär i Sveriges Television den 3 november 1985. Serien, som är en parodi på dramaserien Hemliga armén (1977 - 1979), handlar om livet i en liten ockuperad stad, Nouvion, i Frankrike under andra världskriget. Både tyskarna och motståndsrörelsen samlas på kaféet som drivs av René Artois. Den tyska officeren, överste von Strohm, motsåndsrörelsen och gestapoagenten herr Flick, försöker ständigt stjäla en dyrbar tavla (Madonnan med de stora tuttarna av Van Clomp), ofta göms den hos Réne, samtidigt gömmer motståndsrörelsen två nedskjutna engelska flygare hos Réne, ofta i garderoben hos hans åldriga svärmor. Intrigen kompliceras även av Renés ständiga otrohet med sina båda servitriser.

4. Pang i Bygget: är en brittisk situationskomikserie som skrevs av John Cleese och hans dåvarande hustru Connie Booth.
Pang i bygget handlar om ett hotell (i Torquay) ägt av Basil Fawlty (John Cleese) och hans hustru Sybil (Prunella Scales). Hotellets allt-i-allo Polly spelas av Connie Booth och den spanske kyparen Manuel av Andrew Sachs.
I personalen finns också (i den andra omgången av serien) kocken Terry, spelad av Brian Hall. I avsnittet "Gourmetkvällen" är dock hotellets kock den alkoholiserade greken Kurt (Steve Plytas), som hyser en obesvarad kärlek till Manuel.
På hotellet bor flera fasta gäster, däribland pensionerade majoren Gowen (Ballard Berkeley) och de två äldre fröknarna Tibbs (Gilly Flower) och Gatsby (Renee Roberts). Serien gjordes i två omgångar om vardera sex avsnitt, 1975 och 1979. Pang i bygget har sänts i svensk TV under många år, och anses av många vara den bästa komediserie som någonsin gjorts. Men den hamnar bara på nummer fyra på min lista


3. Svensson, Svensson: är en svensk komediserie som även har blivit pjäs och film. Sammanlagt gjordes det 24 avsnitt, uppdelat till 2 säsonger. Säsong 1 sändes 1994 och säsong 2 sändes 1996. Båda säsongerna har repriserats flera gånger och sista avsnittet från säsong 1 (där familjen Svensson firar jul) har visats varje julafton sedan år 2000. Gustav är en mycket klantig och märklig man. Vad han än försöker säga eller göra så blir det bara fel, fel, fel. Han försöker ju så gott han kan givetvis och har ett väldigt gott hjärta men av Gustav Svensson är det ingen idé att kräva för mycket Serien handlar om familjen Svensson som bor i Vivalla utanför Örebro, pappa Gustav är brevbärare, fotbollsgalen och har ett stort intresse för tecknade serier, mamma Lena jobbar på det lokala bankkontoret och är väldigt ordningsam. De är så olika som man kan tänka sig men de älskar ändå varandra när det kommer till kritan. Barnen är syskonen Lina och Max Svensson, där speciellt den unge sonen ofta har giftiga repliker gentemot sina föräldrar.

2. Tummen mitt i handen- Kallad även "En skruv lös"var en amerikansk ssituationskomedie-serie, med Tim Allen i huvudrollen, producerad av Touchstone Television och på svenska visad på TV3. Serien visades i åtta år, 1991-1998, och omfattar totalt 204 halvtimmeslånga avsnitt. Bakom serien stod Matt Williams, Carmen Finestra och David MacFadzean.
I handlingens centrum står Tim Taylor, amerikansk familjefar och TV-programledare för Tool Time, ett program för hemmafixare, modell Äntligen hemma. Övriga huvudfigurer inkluderar Tims pedantiska hustru Jill Taylor, sönerna Brad, Randy och Mark Taylor samt Tims vän och arbetskollega Al Borland. Bland seriens återkommande persongalleri märks familjen Taylors (osedde) granne och Tims förtrogne Wilson Wilson Jr., samt "verktygsflickorna" Heidi Keppert och Lisa , som assisterade Tim i TV-programmet. Serien driver också med relationer och det manliga och kvinnliga. Tim Taylor är en som tror sig vara händig och har den tron att ju större, starkare motor och ”moore power” en sak har desto bättre. Detta gäller både på jobbet och i hemmet. Tyvärr för Tim så är han inte så händig som han tror och ofta tappar han kontrollen av situationen. Jim Taylor är den starka hemmakvinnan som vill ut och arbeta. Hon brukar fasa över Tims påstådda händighet då saker i hemmet kan explodera, gå sönder eller löpa amok. Men i grund och botten älskar de varandra innerligt. De tre sönerna är riktiga busfrön som inte alltid gör det lätt för sina föräldrar.


1. Albert & Herbert: är en klassisk tv-serie om en gammal skrothandlare och hans son som båda bor i en gammal träkåk på Skolgatan i Haga i Göteborg. Albert är fadern, spelad av Sten-Åke Cederhök, Tomas von Brömssen spelade sonen Herbert. I de sex första avsnitten från 1974 spelades Herbert av skådespelaren, Lennart Lundh. 1976 hoppade Tomas von Brömssen in i rollen. "Albert och Herbert" pågick i flera omgångar fram till 1979. 1982 återkom de båda figurerna som huvudpersoner i årets adventskalender i TV. Bo Hermansson regisserade samtliga avsnitt i serien inklusive julkalendern. Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen gestaltade även de båda skrothandlarna på teaterscenen bl.a. i folkbuskspelet Mordet på skolgatan 15 som gavs på Lisebergsteatern i Göteborg 1984. Efter Sten-Åke Cederhöks bortgång gjordes ett försök att återuppliva serien, då fick Herbert en halvrbror, Robert, spelad av Carl-Einar Häckner. Herbert & Robert sändes fem avsnitt 1995. Seriens storhet är den underbara humorn och relationen mellan far och den vuxne sonen där de båda oftast ser endast till sig själva. De är inte sena att jävlas med varandra men som oftast slutar det med att de ändå finner varandra på slutet.

9 kommentarer:

Guardian sa...

Skandalöst att inte Fawlty Towers hamnar högre! Solklart den bästa/roligaste tv-serien under hela 1900-talet!

Mats sa...

Våra värsta år vill jag gärna ha med.
Vi kan inte alla tycka lika, tack och lov.

Guardian sa...

Vore ju förvisso också en kandidat för en toplista. Dock ljusår från Fawlty Towers!

Nicke Grozdanovski sa...

Våra värsta år kan inte jämföras med de på listan :-) Albert& Herbert är det ingen som slår. Men tur att vi är olika i vår demokratiska samhälle där alla människor får plats oavsett ursprung i vår vackra jord och inga dörrar stängs. *en passning till Sverigedemokraten"

Guardian sa...

Jag uppskattar förvisso Albert&Herbert också, men för mig så spelar Fawlty Towers i en helt annan divsion :)

Även jag anser att etnicitet inte är av betydelse för vilken nationalitet man har. Dock så ser jag det som en självklarhet att om man önskar bo permanent i ett land och även vara medborgare i det landet så får man anpassa sig till de värderingar, lagar och regler som gäller inom landet.

Mats sa...

Tummen mitt i handen och Svensson Svensson platsar inte på min 10 i topp kan jag säga.
Tur att smaken är delad.

Nicke Grozdanovski sa...

Skulle vara kul o se din lista Mats :-) dina topp fem.

Nicke Grozdanovski sa...

Mattias.. nu vet jag inte om du själv skjuter dig i foten när du säger att "anpassa sig till de värderingar, lagar och regler som gäller inom landet"

De regler vi har måste ju alla anpassa sig även ni sverigedemokrater. Vi har ju t ex religionsfrihet i landet.Ändå motsätter ni er att det byggs moskeér. Vi har ju dem värderingarna om ett mångkulturellt samhälle och ändå motsätter ni er det. Det finns människor som beteér sig som idioter bland både svenskar och invandrare. Men det farligaste för ett samhälle är att man drar alla över en kamm.

Guardian sa...

Nicke: Vi motsätter oss inte att det "byggs" moskeér i Sverige, men vi motsätter oss att det byggs regelrätta moskeér i Sverige. Detta stödjer vi oss delvis genom den gamla Religionsfrihetslagen §1(1 § Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.). Vi anser därmed att tanken om att varje individ har rätt att tro på vad han eller hon vill är religionsfrihet.

Det mångkulturella samhället innebär att svenskar kommer att få ge upp en betydande del utav sin kultur. Vi har bara under de senaste åren sett förändringar som att skolavslutningar i större utsträckning än tidigare hålls i andra lokaler än i kyrkan, då detta som som diskriminerande för de som har invandrat till Sverige. I Malmö skall längre inte fläskkött serveras i skolbespisningen då det är för dyrt att tillgodose både muslimer och svenskar med olika kött, givetvis får svenskar stå tillbaka. Islamiseringen utav Sverige har även lett till att vi har fått fenomen som hedersmord och könsstympning. Påbud om att Sharialagar skall införas i Sverige och att även muslimska lovdagar skall införas i skolan. I riksdagspropositionen 1997/98:16 avskaffades ju även svenskarna formellt som folkgrupp och där det även sägs att svenskarna inte har någon gemensam historia. I media kan man även nu ofta läsa om etniska svenskar och svenskar med svensk bakgrund. Det mångkulturella samhället kommer hela tiden att förstärka vikten eller bilden utav etnicitet, något som vi är negativt inställda till.

Det primära målet med Sverigedemokraternas politik är att återupprätta en gemensam nationell
identitet och därmed också en stark inre solidaritet i det svenska samhället. Partiet tar avstånd
från mångkulturalism, rasism och läror där det etniska ursprunget räknas som det enda eller
avgörande kriteriet för nationstillhörighet.