söndag, mars 04, 2007

Västerås SK- Hammarby Bandy IF 4-6

”Våga skjuta tufft och göra mål” är en slogan som används bland idrottspubliken och den sloganen hade Bajen lärt in inför dagen första semifinal match mot Västerås SK borta. Hammarby tog kommandot i matchserien genom att vinna med 6-4 efter 3-1 i paus på Rocklunda in en spännande och tempostark match.

Hammarby fick den start på matchen som man ville ha. Redan i den 4 min. dundrar Stefan Erixon in 1-0 på en stenhård frislag utan chans för Västerås målvakt. Västerås började precis som väntat med hård forcering mot Bajen försvaret. De skapar en hel del målchanser och kvitteringen hängde i luften. Hammarby hade bekymmer med att stoppa de framrusande Västeråsarna. Men Hammarbys målvakt Andreas Bergwall storspelade i målet och räddade en del farliga chanser som VSK skapade. Men så får VSK sin första hörna i den 28 matchminuten och på den kvitterar Västerås genom Anders Östling. Det var rättvist i det läget. Men efter kvitteringen så kommer Bajen upp mer på banan och kommer in i matchen. Hammarbys Kalle Spjuth får 10 minuter för hög klubba i den 31 minuten men Hammarby äter sig in i matchen i slutet av första halvlek. Första hörnan för Bajen kommer i den 43 minuten. På hörnan får Stefan Erixon på nytt en fin träff som letar sig in i mål och Hammarby tar ledningen med 2-1. När alla väntar på halvtidsvila så hittar Marcus Bergwall med en långpassning Kalle Spjuth som kommer fri med VSK målvakt och gör 3-1 i halvlekens sista slag. Första halvlek var därmed slut och det var kanske inte rättvist med Hammarbyledning i paus men jag tycker nog att Hammarby gör en bra andra halva av första halvlek där man fick ordning på försvaret, och sen ska man ge all beröm till Hammarbys målvakt Andreas Bergwall som räddade Hammarby i den första delen av halvleken.

Andra halvlek hann knappt börja när Hammarby skapar sin andra hörna. På den gör Stefan Persson 4-1 i den 47 minuten. till Hammarby. Nu trodde man att ridån skulle falla över VSK men man trummade på ännu hårdare efter det och man fick en reducering i den 51 minuten då Patrik Anderbro efter en passning från Anders Östling gör 2-4. Västerås anfallsspel var snabbt och rörligt med fina kombinationer som gav bortalagen en del bekymmer. Hammarby drabbades av en utvisning i den 59 minuten då Jesper Ericsson fick 10minuter. Den höll på att kosta Hammarby segern för VSK fortsatte jaga ytterligare reducering. I den 67 minuten fick hemmalaget utdelning då Tobias Holmberg rakt framför Hammarby målet slår in 3-4 efter vacker förarbete av Patrik Anderbro. Sen dröjde det bara en minut innan kvitteringen 4-4 kom. Målskytt var Johan Östblom. Nu trodde alla att Västerås skulle köra över Hammarby resten av matchen, men så blev det inte. VSK slog av lite på farten och Hammarby repade mod igen och slingrade sig ur VSK grepp. I den 78 minuten får Hammarby sin femte hörna. Hörnvarianten som följde på den hörnan gav 4-5 till Bajen genom Martin Röing. Två minuter senare gör Marcus Bergwall 6-4 på ett frislag som sitter stenhårt lågt otagbart vid stolpen. Plötsligt så var det Hammarby som hade hemmalaget i ett järngrepp. Resten av matchen kontrollerade Hammarby tillställningen och tillät inte Västerås komma alltför nära målet. Efter 90 minuter och två minuters tillägg blåste domare Håkan Nystedt av matchen och därmed vann Hammarby den första semifinalen med 6-4.

Ett bra lag ska ha lite tur med och det hade Hammarby i kvällens match. Men tur förtjänar man också. Utan skicklighet blir det ingen tur. Två saker kan ingen ta ifrån Hammarby i denna match. Målvakten Andreas Bergwall gör en kanonmatch och räddar Hammarby vid några tillfällen. Hammarbys fasta situationer med tillhörande bra skytte. Tre mål på hörnor av sju möjliga och två frislagsmål är helt klart godkänt. Sen tycker jag att man ändå stod upp bra när Västerås brände på för fulla muggar i Hammarbys defensiva planhalva. Västerås var väldigt bra i dag och därför är det skönt att Hammarby vinner en sådan här match. Nu har vi 1-0 i matcher när semifinalcirkusen kommer till Zinkensdamm på tisdag för match nummer 2.